Uit cijfers die onlangs gepubliceerd zijn door het CBS blijkt dat er in 2017 in totaal 158 mensen zijn omgekomen door moord of doodslag. Dat zijn er 50 meer dan het jaar ervoor.Vrijwel alle leeftijdscategorieën kenden een procentuele groei, maar daarin spande de groep van jongeren tussen 10-20 de kroon.

CBS

Hoe is deze stijging te verklaren? En hoe kan het dat er juist binnen 10-jarigen en 20-jarigen steeds meer slachtoffers vallen? Mick van Wely (1972) is misdaadjournalist voor De Telegraaf en schuift regelmatig aan bij talkshows zoals Pauw en Jinek, ook schreef hij boeken over het criminele circuit.

Hoe is deze stijging in het aantal moorden te vergelijken?

‘Dit is moeilijk om te zeggen, er zijn veel factoren die meespelen. Sinds 2002 zien we het elk jaar een beetje dalen, tot dit jaar. Een reden hiervoor is dat er steeds meer gevallen zijn van verwarde mensen die een incident veroorzaken. We zien ook meer harde moorden zoals afrekeningen binnen het criminele circuit. Een voorbeeld hiervan is de in Amsterdam gaande mocro-oorlog.

Sinds 2016 wordt er flink bezuinigd op de geestelijke gezondheidszorg, waardoor steeds meer mensen die hulp nodig hebben hun heil op straat moeten zoeken.

Hoe kan het dat er juist bij jongeren tussen 10-20 een procentuele stijging te zie is?

‘Er zijn inderdaad veel tienermoorden. Een verklaring hiervoor kan de prominente aanwezigheid van social media zijn. Hierop kunnen jongeren 24/7 met elkaar in contact komen en dat kan slechte gevolgen met zich meebrengen. Ook is er anno 2018 continu verheerlijking van geweld te zien in games, jongeren kunnen hierin meegetrokken worden.’