Afgelopen week ontdekte boswachter Erik de Jonge flamingo’s in zijn natuurgebied bij het Markiezaatsmeer in Bergen op Zoom. Wat volgde was een zoektocht naar de tropische vogels om deze op film vast te leggen, maar ze waren alweer gevlogen.

Volgens Erik was het toeval dat de flamingo’s bij het meer zijn neergestreken. ‘’Ze komen waarschijnlijk uit Noord-Duitsland, daar leeft de meest noordelijke kolonie van flamingo’s. Vaak gaan ze, zodra de jongeren groot genoeg zijn, op trektocht richting Afrika. Dat is heel lang vliegen, zeker voor zo’n grote vogel.’’ Volgens Erik maken ze dan een tussenstop als ze op weg zijn. Dat is meestal pas richting de kust van Frankrijk, maar soms stoppen ze eerder en landen ze hier.

Enkele jaren geleden landden er ook al flamingo’s in het Markiezaatsmeer gebied. Er was een klein groepje flamingo’s neergestreken, gespot door een buurtbewoner. De Jonge: ‘’Ze hebben hier een dag of drie gezeten om zichzelf goed te voeden en uit te rusten. Daarna vervolgden ze hun weg naar het Zuiden.’’

Jammer dus voor de mensen die hoopten flamingo’s te spotten tijdens hun wandeling. Die zullen moeten wachten tot het volgende nest flamingo’s een bezoek brengt.