Vorig jaar hield de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) een talentenjacht voor de beste vrouwelijke voetbalcommentator. Chantal Derksen uit Kampen werd tot winnares verkozen door Evert ten Napel. Ze kreeg twee tickets voor de EK-finale van het Nederlands Vrouwenelftal, maar daar liet de NPO het dan ook bij. Vandaag de dag wordt er nog steeds gezocht naar een geschikte vrouwelijke voetbalcommentator.

Veronica

Derksen vertelt over de talentenjacht: “Ik kreeg twee tickets voor de EK-finale en ze hadden het over een kopje koffie met Evert ten Napel. Dat had ik liever gehad dan de tickets, want ik meen het wel serieus dat ik hier echt wat mee wil doen.” Ze solliciteerde later bij Veronica om daar aan de slag te kunnen als voetbalcommentatrice, maar ze heeft daar geen reactie op gehad. “Ik heb nog wat mensen van Veronica via LinkedIn benaderd, daar heb ik ook niets meer van gehoord.”

Hugo Borst

Menig analist, zowel mannelijk als vrouwelijk, heeft aangegeven dat de tijd rijp is voor een vrouwelijke voetbalcommentator. Zo zegt Johan Derksen in een artikel van het Dagblad van het Noorden: “Vrouwen als commentator? Ik ben pro!” Evert ten Napel heeft het er in ditzelfde artikel over ‘dat vrouwen er niet zijn of nog niet hebben laten weten dat ze er zijn’. Hugo Borst lanceerde in juli dit jaar een campagne waarin hij op zoek wilde gaan naar een geschikte vrouwelijke voetbalcommentator. Derksen zegt hierover: “Het zou super zijn als ik het ben. Als ik het niet ben: ook prima. Er moet gewoon een vrouwelijke voetbalcommentator komen.”

Radio 1

Onlangs belde NPO Radio 1 met Barbara Barend en stelden ze haar de vraag wanneer er eens een commentatrice zou komen. Derksen was hier niet blij mee.  “Dan denk ik: ‘NPO, dit is gewoon niet te geloven. Jullie hebben die wedstrijd gehad, super goed initiatief. Vervolgens laten jullie een jaar niets horen en dan bel je Barbara Barend met de vraag ‘hoe kan dit?’ Als je het echt had gewild: je had een winnaar. Dat snap ik niet.’ Dan doen ze net alsof hun neus bloedt.”

Bekendheid

Waar ligt het aan dat Derksen niet aan het werk kan als commentatrice? Ze denkt zelf dat het aan bekendheid ligt. “Stel dat ik Barbara Barend was, dat is een bekend gezicht, dan zouden er genoeg mensen zijn die me een baan aan zouden bieden. Maar ik ben haar niet. Ik wil het graag, maar ik denk dat het wel in die bekendheid zit.”

De Telegraaf schreef vlak na haar overwinning een artikel over Derksen, waardoor ze dacht dat de bekendheid wel zou komen. Er werd diezelfde week contact met haar opgenomen door Voetbal Inside en Jinek, maar uiteindelijk is dat allebei niet doorgegaan, omdat er geen nieuwsaanleiding meer was. “Dus zo was er eerst heel veel ophef, een paar dagen later is die ophef alweer weg,” aldus Derksen.

Discriminatie

Mannen en vrouwen zijn gelijk, ook in de voetbalwereld, vindt Derksen. Sprake van discriminatie is er dan ook niet volgens haar. “Als een mannelijke commentator iets zegt wat ik belachelijk vind, dan maak ik ook een opmerking. Vrouwen zullen zich nog wel veel meer moeten bewijzen, ze moeten kunnen aantonen dat ze een plekje verdienen in die mannenwereld.”

Mannen die commentaar geven bij het vrouwenelftal is helemaal prima, vindt ze. “Maar dan moeten we het ook prima vinden dat de vrouw commentaar geeft bij het Nederlands Elftal van de mannen.”

Mannenwereld

Voetbal werd altijd gezien als een mannenwereld, maar nu er zoveel vrouwen voetballen is dat volgens Derksen niet meer aan de orde. “Ik kan me niet voorstellen dat ze minder voetbal gaan kijken als een vrouw de wedstrijd becommentarieerd. Dan zetten ze het geluid maar uit.” Als ze dan toch aan de slag zou kunnen gaan, dan maakt het haar ook niet uit wat voor wedstrijd het is. Derksen is echter niet te spreken over de huidige gang van zaken. “Laat mij dan gewoon de Oranje Dames becommentariëren. Het is natuurlijk apart dat we een mannelijke commentator hebben bij vrouwenvoetbal.”