Shirtjes, schoenen, sjaaltjes en foto’s; sportverzamelaars proberen alles in handen te krijgen wat ook maar enigszins in contact is geweest met een sporter. Marc Jans is veilingmeester en merkte dat sportshirts die nog onder de moddervlekken zaten en waar de zweetdruppels nog op plakten, meer waarde hadden dan ‘schone’ shirts. Jos Lenssen (61) is een sportverzamelaar in hart en nieren. Zijn uitgebreide collectie bevat elk element waar een verzamelaar van droomt.

Deel van de verzameling van Lenssen.

Lenssen is al zo lang hij het zich kan herinneren bezig met zijn verzameling. “Het begint met een entreekaart van een voetbalwedstrijd die je onder in de lade stopt. Daar komen vervolgens meerdere spullen bij te liggen: kaartjes, sjaals, noem maar op”, vertelt hij. Honderden spullen hangen en staan er in de verzamelkamer van Lenssen. Zó veel dat je verwacht dat het één grote chaos is, maar alle spullen staan zo goed geordend bij dat het overzicht makkelijk te behouden is.
Verzamelaars zijn allemaal op zoek naar de mooiste shirts. Maar of een moddervlek of zweetdruppel de waarde van zo’n shirt stimuleert, is nog maar de vraag. “Het mooiste is een pak waar een herinnering aan zit. En of daar nu nog een grasvlek op zit of dat het net gewassen is, daar gaat het niet om. Het is uiteindelijk maar wat de gek ervoor geeft.”

Lenssen hangt een aantal shirts op.

“Hier, zoals dit shirt”, Lenssen pakt een origineel shirt van oud-topvoetballer Wilbert Suvrijn van de kast, “als ik dit op internet zet kan ik er makkelijk acht- negenhonderd euro voor krijgen”, vertelt hij.”Maar ik ben een verzamelaar, dus geen koper en ook geen verkoper. Alles wat je hier ziet heb ik ooit gekregen. Daar hecht ik ook veel waarde aan.”
De waarde van een shirt wordt niet bepaald door de staat van het shirt. Of er nu scheuren in zitten door de wedstrijd of dat er nog zweetdruppels aan hangen. Het gaat uiteindelijk om het verhaal achter het shirt, en dat is voor elke verzamelaar anders. Daarnaast gaat het de verzamelaar niet om het verkopen van zijn spullen. Het gaat erom in bezit te zijn van iets ‘heel moois’.

Zelfs in de kasten liggen shirts.

Lenssen wil al jarenlang wat kunnen doen met zijn hobby, om het te kunnen laten zien aan mensen. Eind dit jaar hoopt Lenssen zijn museum te kunnen openen. In een nieuwbouwhotel in Mierlo hoopt Lenssen een grote ruimte ter beschikking te krijgen waarin hij zijn spullen tentoon kan stellen. De onderhandelingen zijn nog in volle gang, maar Lenssen schat zijn kansen goed in.

Lenssen trots met zijn collectie.