De Wit-Russische wielrenner Kanstantsin Siutsou viel door de mand tijdens een dopingtest buiten het wedstrijdseizoen; hij werd betrapt op het gebruik van Epo. Wat zijn de verschillen tussen dopingsoorten en wat voor effect heeft doping?

Meest populaire dopingvarianten. Klik om te vergroten. Informatie / cijfers: Dopingautoriteit.nl / WADA

 Van Arnold Schwarzenegger tot Lance Armstrong; topatleten worden vaak in verband gebracht met dopinggebruik. Schwarzenegger gebruikte anabole steroïden, Armstrong deed bloedtransfusies en Kanstantsin Siutsou werd betrapt op EPO. ”Afhankelijk van de sport is het ene dopingproduct succesvoller dan het ander’’ verteld Marc van der Beken, directeur van dopingagentschap NADO Vlaanderen. ”EPO is, net als bijvoorbeeld testosteron, een hormoon. Dit hormoon zorgt voor extra aanmaak van rode bloedlichaampjes. Deze boost zorgt voor meer zuurstof in het bloed en resulteert in een beter uithoudingsvermogen.”

Krachtsporters zullen minder snel betrapt worden met EPO. ‘’Bij sporten die meer kracht vereisen zoals bodybuilding of boksen worden er vaker anabole steroïden gebruikt” verteld van der Beken. ”Anabolen steroïden zorgen voor een kunstmatig hoge opbouw van eiwitten. De hypertrofie wordt versneld, wat inhoudt dat spieren sneller opbouwen en sneller herstellen dan sporters die geen doping gebruiken.”

Toekomstscenario

Het strenge reglement wat betreft doping heeft verschillende redenen. Verslaving en schade aan organen ligt op de loer. Bovendien is doping in strijd met de sportethiek: alle sporters moeten dezelfde kans krijgen. Mindering van het dopinggebruik onder topsporters ligt desondanks nog niet binnen handbereik. Sporen van dopinggebruik verdwijnen snel. Bovendien worden er steeds nieuwe manieren gevonden om dopingcontroles te manipuleren.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaf een groep deskundigen in 2016 de opdracht een toekomstscenario voor de sport te ontwikkelen. De dopingtak van dit onderzoek laat voorlopig geen daling zien in gebruik van doping. Integendeel; naar waarschijnlijkheid zal gebruik van de prestatiedrugs toenemen. Dit zou volgens de experts komen door de toenemende prestatiedruk in de professionele en recreatieve sportwereld. Één ding is zeker: doping zit diep in de topsport geworteld.