Op je zeventiende de keuze maken om te stoppen met voetballen en scheidsrechter te worden. Om vervolgens ruim zes jaar later je debuut te maken in het betaald voetbal. Afgelopen vrijdag was het zover. Van der Laan mocht het duel tussen jong FC Utrecht en jong PSV fluiten. Beide teams komen uit in de Keuken Kampioen Divisie, voorheen de Jupiler-League. Van der Laan heeft grote ambities om het ver te schoppen en is op dit moment bezig zijn droom waar te maken: net zo groot worden als Nederlands bekendste scheidsrechter: Bjorn Kuipers.

Fluiten, niet iets waar Van der Laan zelf meteen voor koos. Hij voetbalde een aantal jaar bij zijn club JVC in Cuijk, was jeugdtrainer en coachte een team. Vanuit de club kwam de vraag of hij interesse had om wedstrijden te fluiten. ‘’Er waren op dat moment te weinig clubscheidsrechters, waardoor het bestuur een aantal mensen vroeg om regelmatig wedstrijden te fluiten. Zo ben ik het wereldje van scheidsrechters gewoonweg ingerold.” Van der Laan floot 4 jaar in clubverband voordat hij de pupillencursus van de KNVB ging volgen. Nadat hij de cursus had afgerond werd hij begeleid door voormalig topscheidsrechter Reinold Wiedemeijer. Hij was hoofd van de talentengroep regio Nijmegen/ Venlo. Na 2 jaar in de talentengroep betaald voetbal gezeten te hebben werd hij pas geleden met 3 andere talenten overgeplaatst naar de Masterclass. “Nu ik in de Masterclass zit mag ik wedstrijden fluiten in het betaald voetbal, wat inhoudt dat ik eerste divisie fluit en 4e official mag zijn bij eredivisiewedstrijden.”

Emoties

Sportpark Zoudenbalch was de plek waar hij zijn debuut maakte. Als scheidsrechter krijg je veel te maken met emoties op en rondom het veld. Van der Laan weet hoe hij daar mee om moet gaan. “Tegenwoordig kan ik prima dealen met de emoties van een speler. Dat was vroeger wel anders. Sta je dan als 17-jarige jongen tegenover een man van 30 die na een fluitsignaal tegen je begint te tieren, dat kon af en toe heel intimiderend overkomen. Gelukkig kan ik hier nu goed mee omgaan. Ik begrijp waar de frustraties vandaan kunnen komen. Ik heb zelf ook als voetballer op het veld gestaan”.

Naast de emoties van de sporters moet je als scheidsrechter ook om kunnen gaan met het gedrag van de supporters. Van der Laan vertelt dat hij nog nooit grote problemen heeft gehad met de aanhang van een club. Tot vorige week. “Ik floot een tweede divisie wedstrijd en alles liep zoals het hoorde te gaan. Totdat ik ineens in mijn headset – oortjes waarmee scheidsrechters met elkaar kunnen communiceren – te horen kreeg dat mijn 4e official was bespuugd. Ik heb de wedstrijd toen stil gelegd en ben naar de kant gelopen. Daar heb ik aan de kant gevraagd of er een extra steward achter mijn assistent kon gaan staan. Eerder zou ik de wedstrijd niet door laten gaan. Dit is eigenlijk het gekste wat ik qua supportersgedrag heb meegemaakt.”

Het langverwachte debuut

De KNVB deelde hem in voor de wedstrijd jong FC Utrecht versus jong PSV. De arbiter werd geassisteerd door Martijn Beijeren en Roan van Marrewijk. Vierde official was Thom Winkel. Een wedstrijd waarbij het spel ontzettend op en neer ging en er kansen werden gecreëerd door beide ploegen. Jong FC Utrecht won de wedstrijd met 3-2 waarmee het de laatste plaats overgaf aan de ploeg uit Eindhoven. “Het was een rustige wedstrijd om te fluiten”, blikt hij terug. “Er gebeurde geen gekke dingen, waardoor ik rustig en met vertrouwen de wedstrijd tot een goed einde kon begeleiden.”

Ambities

Dat Van der Laan mooie ambities heeft is te zien aan zijn groei de afgelopen jaren. Hij hoopt ooit net zo ver te mogen komen als Nederlands bekendste scheidsrechter Bjorn Kuijpers. “De finale van de Champions League of het meemaken van een WK is wel mijn ultieme doel. Dat ik als 23-jarige nu in het betaald voetbal mag fluiten is een stap in de goede richting.” Dat we hem de komende jaren in de gaten moeten houden is duidelijk. Wellicht is dit wel onze nieuwe topscheidsrechter. Of het daadwerkelijk zover komt zullen we de komende jaren vanzelf gaan meemaken.