Eén op de drie studenten stopte in 2017 vroegtijdig met studeren, blijkt uit de cijfers van het WNL-programma Stand van het Land. Ben jij ook vroegtijdig gestopt met je opleiding? Wees dan niet bang. Er zijn in Nederland ook beroepen waarvoor je geen diploma nodig hebt. Dit zijn de tien bestbetaalde banen voor studenten:

1. Zorgmedewerker (€800 – €2400):

Nederland vergrijst en dat is ook wel te zien. In de komende 20 jaar worden er vier keer zoveel bejaarden verwacht. Dit betekent dat er ook meer banen in de zorg vrij zullen komen. In verzorgingstehuizen is veel verschillend werk nodig. Denk daarbij aan het wegbrengen van de maaltijden tot logistieke werkzaamheden. Je komt veel in contact met ouderen en die houden ook wel van het maken van een praatje.

2. Vuilnisman (€1900 – €2500):

Je zou het niet zeggen, maar vuilnisman zijn is zo slecht nog niet. Als vuilnisman verdien je zoveel door de extra risicodekking die je bij dit beroep krijgt. In sommige steden in de Verenigde Staten bestaan zelfs wachtlijsten voor dit werk. In Nederland is dit meestal niet het geval. Voordelen van dit werk kunnen zijn: je bent altijd buiten, ziet veel mensen en je wordt er enorm sterk van.

3. Horecawerk (€800 – €3200):

Onder studenten is werken in de horeca enorm populair. Wanneer je er een beetje leuk uitziet of vriendelijk bent tegen je klanten kun je veel fooi ophalen. Rond de €15 fooi per uur wordt heel normaal gevonden in de horeca. Het kan wel voorkomen dat je je verdiende fooi aan het eind van de dag moet delen met je collega’s. Dit kan dus voordelig of juist nadelig zijn. In de horeca komt het wel geregeld voor dat je moet overwerken.

4. Medicijnenbezorger (€1700 – €3500):

Als medicijnenbezorger werk je voor een apotheek of een ziekenhuis. Je gaat vooral bezorgen bij verzorgingshuizen. Het bovenstaande bedrag is gebaseerd op een standaard koeriersbaan, maar als medicijnenbezorger krijg je vaak extra fooi van oudere mensen. Soms tot wel €10 per bezorging. Zo kan je salaris dus nog flink oplopen. Mocht je de beschikking hebben over een auto of een scooter, dan kun je dit werk nog sneller verrichten.

5. Uitvaartondernemer (€2000 – €3500):

Werken als uitvaartondernemer valt in de vrije beroepssector. Hier is dus in principe ook geen diploma voor nodig. Toch wensen uitvaartverzorgingsbedrijven dat je minimaal een mbo-denkniveau hebt. Intern leiden deze bedrijven je nog extra op. Om de kneepjes van het vak te leren. Aan werkgelegenheid is geen gebrek. Aangezien er dagelijks mensen overlijden.. Het is relatief zwaar werk en je krijgt te maken met verdrietige mensen. Hier moet je dus wel tegen kunnen.

6. Sales Agent (€1600 – €4000):

Je kent ze wel, verkopers die van deur tot deur gaan om je abonnementen (internet, energie, tv, etc.) te verkopen. Als sales agent krijg je een bonus per klant die je binnenhaalt, daardoor kun je tot wel +/- €200 per dag verdienen. Je moet wel beschikken over een vlotte babbel en stevig in je schoenen kunnen staan. Overtuigingskracht is ook een must, want een ‘nee’ tijdens het verkopen wordt niet geaccepteerd.

7. Programmeur (€2300 – €8000):  

Wanneer je een sterk analytisch vermogen en zeer goede kennis hebt van computers, dan is programmeur worden iets voor jou. Hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger je salaris kan worden. Een diploma is dan wel niet nodig, maar je moet wel praktisch kunnen aantonen wat je kunt. Een sterk portfolio met programmeerwerk moet je te allen tijde kunnen laten zien.

8. Offshore (€2500 – €8000):

Op een booreiland vind je veel verschillende banen waar je zonder diploma terecht kunt. Het nadeel van werken op een booreiland is dat je veel van huis bent. Doordeweeks werk je op het booreiland en in het weekend kom je pas weer thuis. Daar moet je dus tegen kunnen. Een voordeel is dat het genoemde salaris nog niet eens alles is. Je krijgt namelijk nog een bijkomende riscoverzekering, die levert je nog een extra zakcentje op.

9. Ondernemer (€0 – onbeperkt):

Heb je altijd al iets met ondernemen gehad? Dan kun je altijd nog zelf een onderneming opstarten. Het is wel belangrijk dat je in een markt stapt waar behoefte is aan een bepaalde service of producten. Koop goedkoop in en verkoop het voor een hogere prijs. Voordeel is dat ondernemen in alle sectoren kan. Kies dus een sector die bij je past., dan kun je er voor een langere termijn gepassioneerd in blijven.

10. Webshopeigenaar (€0 – onbeperkt):

Als webshopeigenaar kun je leuk geld verdienen. Het kost alleen wel veel tijd om een webshop op te zetten. Je moet namelijk vooraf eerst wat onderzoek doen. Je kunt kiezen voor het verkopen van producten of het leveren van (online) diensten. Als je niet technisch bent aangelegd, dan is het wel aan te raden om samen met een techneut te werken.

Uiteraard zijn er nog veel meer banen die je zonder diploma kunt invullen. Maar vergeet niet dat het behalen van een diploma ontzettend belangrijk is. Met een diploma kun je ook ander werk doen, waar je dan nog meer geld mee kunt verdienen.