Christopher Charles, beter bekend als Chip Charlez, begint steeds meer naam te maken bij zijn label, Rotterdam Airlines. De in Tilburg geboren rapper bracht 31 augustus zijn EP ‘DeFocus’ uit. Tijdens de releaseparty van zijn EP in het Tilburgse Club FIX spraken we hem over zijn nieuwe EP, zijn motieven als rapper en zijn toekomstbeeld.

Je hebt je nieuwe EP, DeFocus, uitgebracht. Wat vond je van het eindresultaat?

“Echt goed man. Ik ben echt super blij hoe hij ontvangen werd. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht omdat ik bijvoorbeeld nummers als ‘Good’, ‘Rennen door de velden’ en ‘Milly Rock’ nog nooit heb uitgebracht, zo’n type genre. Ik was wel benieuwd naar de mening van mensen, ook al maak ik muziek voor mezelf. Je maakt muziek in een vibe. Vandaag zou ik bijvoorbeeld een blije tune maken, maar de dag dat hij uit komt is mijn vibe heel anders. Misschien ben ik dan in een boze bui en denk ik van ‘misschien moet ik die track niet uitbrengen, misschien is ‘ie te blij.’ Maar uiteindelijk is het wel goed gekomen en heb ik veel positieve reacties gehad. Het smaakt sowieso naar meer man. Ik ben al snel in de studio gesprongen om meer te maken.”

Waarom wilde je rapper worden?

“Zo, dat is een goeie vraag man. Ik ging altijd wel om met mensen die muziek maakte. Een aantal melodieën pakte me wel. Mijn broer heeft ooit een album van 50Cent totaal gecoverd, met zijn eigen tekst. Volgens mij had hij vijftien tracks op zijn album. Hij had van elke track zijn eigen versie gemaakt, dat beviel mij wel. Uiteindelijk ging ik hem nadoen; hij is een grote inspiratie voor mij geweest.”

Wie zijn je grootste voorbeelden?

“Op gebied van muziek Stromae, 1000 procent man. Ik vind de manier hoe hij muziek maakt en de manier hoe hij het naar buiten brengt heel vet. Dat pakt mij, ook al versta ik hem niet. Zeker met zijn clips, zijn emoties, wat hij zegt op zijn track, daarmee raakt hij mij echt. Ik wil het liefst zijn kant van muziek op. Het is wel moeilijk, hij is echt een creatief persoon. Ik kijk naar de moves die hij deed. Nu is hij gestopt met muziek maken, toch luister ik nog steeds dagelijks naar zijn muziek. Dat inspireert mij ook om mezelf meer bloot te stellen aan luisteraars en fans. Dat is denk ik wel wat ze willen horen, dat is wat ik probeer.”

Als je een artiest mocht kiezen om mee samen te werken, dood of levend, wie kies je dan?

“Dat is een moeilijke man! Ik zou sowieso Stromae kiezen, ik zou ook voor Drake gaan denk ik. Sommigen zeggen dat Drake niet zijn eigen teksten schrijft. Maar ik vind de manier hoe hij zijn emoties overbrengt, hij maakt het wel eigen, zijn eigen story. Ik geloof hem gewoon, ook al hebben anderen zijn teksten geschreven. Dan raak je me ook gewoon man. Bepaalde nummers van hem beïnvloeden me ook. Bijvoorbeeld het album ‘Take Care’, ieder nummer daarop raakte mij gewoon. Daarom zou ik ook wel met hem samen willen werken.”

Waar luister je het liefst zelf naar?

“Ik luister verschillende genres. Soms luister ik gewoon house, soms luister ik Franse rap, soms een heel album van Drake. Dan gaan we weer terug in de tijd naar En Vogue. Mijn muziek smaak is veelzijdig, dus ik weet niet echt precies. Als je goede muziek maakt dan luister ik naar je.”

Wat is je favoriet album van dit jaar?

“Er is een album, dat vind ik echt underrated. Dat is ‘Nummer één’ van Jairzinho. Die is gewoon echt goed broer. Het is een soloalbum, hij doet alles. Ik weet niet man, dat album vind ik gewoon keihard.”

Welk album vond je dit jaar tegenvallen?

“Wie heeft er allemaal een album gedropt dit jaar? Oh ja, die laatste van Kanye. Normaal vind ik Kanye, bij ‘808’s and Heartbreaks’ en zo, hard komen. Maar ‘Ye’ die pakte me niet echt. Ik weet niet man, deze was gewoon strange, ik kon hem effe niet volgen. Misschien kan dat gewoon aan mij liggen, dat ik het morgen luister en denk ‘oh ja, ik begrijp hem nu toch wel’. Het was niet echt mijn ding.”

Zou je iets veranderen aan je EP?

“Ja, kijk, weet je wat het was? Ik had meerdere tracks, maar er zijn er een paar afgevallen omdat ze nog niet echt compleet klonken. Een aantal nummers passen er niet echt bij. Het waren wel goeie nummers, die ik sowieso ook zal uitbrengen. Ze vielen buiten de boot, het was niet wat we zochten. Ik had er meerdere nummers erop willen gooien, helaas is dat niet gelukt. Maar er komen sowieso nieuwe dingen aan, ik hoop deze maand al, anders oktober.”

Waar zie jij jezelf in de toekomst, wat zijn je dromen?

“Sowieso een Edison winnen. Dat is echt een must. Ik wil mensen raken met m’n muziek, zoals andere artiesten mij raken met hun muziek. Buitenland kan wel. Als producer, of als singer/songwriter, maar niet als rapper.”