Djokovic won zondagnacht zijn derde US-open. Samen met Nadal en Federer staat hij nu al jaren aan de top van de tenniswereld. Maar hoe blijven deze toptennissers eigenlijk aan de top?

Björn Borg, Martina Navrátilová en Pete Sampras: stuk voor stuk tennissers die aan de tennistop hebben gestaan. Aan de top komen te staan kan snel gaan, daar blijven daarentegen is niet voor iedereen weggelegd. Tegenwoordig gaan sommige tennissers makkelijk door tot na hun dertigste en dan zijn ze pas net in hun piek – kijk naar Murray of Nadal. Wanneer en hoelang iemand piekt heeft volgens oud-tennissers John van Lottum en Martin Verkerk verschillende redenen.

John van Lottum kon in de jaren ’90 een aardig balletje slaan en bereikte zijn top toen hij de vierde ronde van Wimbledon behaalde. Zijn tenniscarrière heeft hij stopgezet in 2006, maar inmiddels schuift hij als tennisanalist aan bij wedstrijden van Fox Sports. Van Lottum merkt tegenwoordig een duidelijk verschil met de toptennissers van vroeger.

‘’De tennissers van nu, zoals Federer, Nadal en Djokovic zijn de nieuwe leeftijdsgrens aan het bepalen. In de tijd dat ik tenniste was deze 32/33 jaar. Toen hielden zij zich vooral bezig met tennissen en nu zijn het allround atleten. Dezer tijd gaan tennissers goed met hun lichaam om en leren hun kracht en energie te verdelen, waardoor ze het langer volhouden’’, aldus Van Lottum.

Oud-tennisser Martin Verkerk, die in 2003 net geen overwinning binnen kon slepen op de finale in de Roland Garros, moest op zijn 28ste stoppen door vele blessures. “Wanneer het voor een toptennisser tijd is om te stoppen, is moeilijk te zeggen. Federer bijvoorbeeld is 37 jaar en presteert nog steeds fenomenaal, terwijl ik moest stoppen zonder dat ik dat wilde’’, vertelt Verkerk. ‘’Wanneer het afgelopen is voor tennissers aan de top? Zolang je lichaam het volhoudt blijf je gaan.“