De procedure om asiel aan te vragen duurt steeds langer. Het kan zelfs weken duren voordat de procedure überhaupt begint. Vluchtelingen worden tot dan opgevangen in verschillende centra. Maar dan moet het ellelange proces nog beginnen.

Annemiek Bots van Vluchtelingenwerk Nederland meldt: “Wij hebben te maken met vluchtelingen uit verschillende stadia van de procedure. Ze hebben een zware reis achter de rug, wij proberen ze te helpen waar het kan.” Maar écht mentale gezondheidszorg wordt niet aangeboden. “Dat zit niet in ons ‘vaste pakket’.”

Bots laat weten dat vooral gezinshereniging heel belangrijk is voor de vluchtelingen. Een verzoek tot gezinshereniging kun je echter pas aanvragen nadat je zelf erkent bent als vluchteling. “Hierdoor kan het dus langer dan een jaar duren voordat ze hun familie weer zien.” aldus Bots. “Anderhalf jaar geleden, toen er ineens heel veel vluchtelingen naar Nederland kwamen, stonden er mensen in de rij met foto’s van hun familie met de vraag of wij ze terug konden halen.”

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is er voor de opvang van vluchtelingen vóór en tijdens de procedure. Jan Willem Anholts, woordvoerder van het COA, zegt: “Wij bieden de vluchtelingen gezondheidszorg, maar ook een telefoonlijn aan die zij 24/7 kunnen bellen. Via hier kunnen zij met mensen in hun eigen taal praten als er iets is.”

Bij het COA is er dus wel iets wat lijkt op psychische gezondheidszorg, maar echte therapeuten zijn er niet. Voor nu kunnen de vluchtelingen alleen terecht bij de hulplijnen die het COA hen biedt. “Bij de medische screening aan het begin van de procedure bieden wij mensen ook nog de kans om extra begeleiding aan te vragen,” aldus Jan Willem.