De NPO wil zijn cookiebeleid aanpassen. Dit doen ze omdat veel gebruikers kritiek hadden op de manier hoe cookiemeldingen in beeld kwamen op de 150 websites die de NPO beheert. Hierdoor gaan ze zich wel minder strikt aan de cookiewet houden.

Lees hier wat cookies precies doen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/telecommunicatie/vraag-en-antwoord/mag-een-website-ongevraagd-cookies-plaatsen

Als je nu een van de 150 websites opent, komt er een pop-up in beeld die ongeveer je hele beeldscherm vult. Vervolgens moet je vier verschillende dingen aanvinken voordat je verder kan. Dit leidt tot veel ergernis onder gebruikers die social media gebruiken als uitlaatklep. Zo zegt @rkaptein bijvoorbeeld op twitter: ‘Ik moet vaker #cookies accepteren bij de #NPO dan vroeger bij mijn vergeetachtige opa.’

Er is dus veel ergernis over cookies maar veel mensen weten niet wat cookies nou precies doen en waarom de NPO jou bestookt met die irritante meldingen. Internetdeskundige Jeroen Derwort snapt de ergernissen maar vindt eigenlijk dat de NPO het juist heel goed aanpakt: “Het is volgens de wet verplicht om toestemming te vragen voor het gebruik van cookies aan de gebruiker van jouw website. Wat de NPO doet is precies de wet naleven. Ze geven duidelijk aan wat cookies zijn en waar ze voor worden gebruikt. Omdat de cookies verschillende doeleinden hebben: de een is voor social media, de ander bijvoorbeeld voor advertenties. Je moet dus ook per doeleind toestemming geven. Op de NPO site vier keer om precies te zijn.

Slechte gebruiksvriendelijkheid
Veel websites hebben echter geen zin om uitgebreide cookiemeldingen te plaatsen, omdat het de gebruiksvriendelijkheid van de site verslechterd. Derwort snapt dat wel: “Ze moeten een lange gebruikersovereenkomst tonen in je scherm waar toch niemand wat van snapt en wat alleen maar hinderlijk is. Veel websites willen het beste voor hun bezoekers en soms zit zo’n cookiemelding dan gewoon in de weg. Ik vergelijk het altijd met het rijden op een snelweg. Stel je voor: je rijdt naar je werk en er staat ineens een man midden op de weg met een stopbord die ‘belangrijke’ informatie over je remlichten heeft. Hij legt je een hele handleiding voor en je mag pas doorrijden als je een krabbel hebt gezet als bewijs dat je het hebt gelezen. Niemand gaat heel die handleiding lezen.” Veel websites die zo denken gebruiken een alternatieve cookiemelding. Derwort gebruikt op zijn eigen website zelf de onderstaande.

De NPO gaat zich dus weer minder strikt aan de wet houden door minder duidelijk aan te geven waar de cookies voor worden gebruikt. Het blijft namelijk een beetje afwegen tussen wet en klant. Volgens Derwort zou het het beste werken als jouw persoonlijke cookievoorkeuren gewoon worden geregeld via de browser waar je op dat moment in zit. Zo geef jij gelijk voor alle websites aan wat ze met jouw gegevens mogen doen en krijg je niet bij elke site steeds weer die irritante pop-up.Job Zwamborn