Vandaag werd bekend dat Kimi Räikkönen en Charles Leclerc van stoeltje wisselen. Räikkönen gaat naar het Zwitserse Sauber terwijl Leclerc de omgekeerde weg bewandeld naar het Italiaanse Scuderia Ferrari.

Een opvallende stoelenwissel: een coureur van een topteam, Räikkönen, die naar een van de mindere teams gaat en vice versa. Toch is deze wissel niet zo bijzonder als hij lijkt. De Fin Räikkönen begon namelijk zijn carrière bij Sauber, dit maakt de cirkel van zijn lange carrière rond. Monegask Leclerc komt uit de Ferrari Driver Academy, de talentenpool van het Ferrari.

Oude rot

Kimi Räikkönen blijft een favoriet van veel fans. Hoewel hij dit seizoen toch weer derde staat in de tussenstand voor het rijderskampioenschap, gaat het niet goed bij de Fin. Ook deze jaargang heeft hij nog geen wedstrijd weten te winnen, dit terwijl hij toch in een van de beste auto’s van de grid rijdt. Het gaat met teamgenoot Sebastian Vettel is al opgelopen naar 164 punten. Toch is het niet alleen maar negativiteit voor ‘The Iceman’. De grote bazen in de Formule 1 zullen blij zijn dat de eenmalig wereldkampioen in de Formule blijft rijden, dit in tegenstelling tot Fernando Alonso. Coureurs als Alonso en Räikkönen blijven immens populair en brengen flink geld in het laatje voor Formule 1 eigenaar Liberty Media.

Jong toptalent

Bij Leclerc loopt het seizoen heel veel beter. Volgens veel kenners en analisten racet met bravoure en de ervaring van een coureur die al jaren bovenin de koningsklasse meerijdt, toch is hij pas 20 jaar oud. Terwijl het seizoen vordert wordt de hype om de Monegask heen steeds groter. Toen Leclerc de 8e startpositie wist te pakken bij de kwalificatie voor de GP van Frankrijk op 23 juni 2018 huidig wereldkampioen Lewis Hamilton alleen maar lof voor hem. “Dat hij deze positie weet te behalen met deze auto zegt genoeg. Hij is een topper!”, aldus Hamilton op de persconferentie na de kwalificatie.

Volgend seizoen

De vraag is natuurlijk hoe volgend seizoen gaat lopen voor de heren. Zal Leclerc de strijd kunnen aangaan in met zijn teamgenoot, viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel? “Ik denk dat Leclerc het beter gaat doen bij Ferrari dan Räikkönen dat deed”, stelt eindredacteur van Formule 1 nieuws site ‘F1 Maximaal’ Sjoerd Valkering. “Wel betwijfel ik of Leclerc in zijn eerste seizoen gelijk Vettel kan aanvallen, Vettel blijft goed. Ik denk wel dat Leclerc een paar races gaat winnen” Aan de auto zal het niet liggen, de Ferrari is namelijk ijzersterk. Voor Räikkönen is de ervaring natuurlijk nog altijd aanwezig, maar de prestaties van zijn auto worden een stuk minder. “Ik denk dat Räikkönen bij Sauber niet heel spectulair zal zijn, Sauber blijft een middenmotor”, aldus Valkering. “Het zou best kunnen dat Leclerc over een aantal jaar wereldkampioen kan worden. Maar je ziet het wel bij Max Verstappen, het is moeilijk voor die jonge jongens om constant te presteren.” Voor nu racet Räikkönen nog bij Ferrari en Leclerc bij Sauber. Het huidige seizoen is nog lang genoeg en er kunnen nog genoeg dingen gebeuren.