Zeeland stroomt langzaam leeg, dit bleek uit een onderzoek dat in juni naar buiten kwam. Jongeren verhuizen voor hun studie naar studentensteden en komen vervolgens nooit meer terug. Wat zijn de meningen van studenten hierover?

Sinds twee jaar is er in Vlissingen een campus. Kylie Toonen (22) woont hier sinds januari 2017. Veel voor studenten is er niet in de stad. ‘’Alleen aan het begin van het jaar worden er wat feestjes georganiseerd, maar daar houdt het wel mee op.’’

Schuurfeesten

Quinty van der Bijl (18) is een student aan het Scalda in Goes. Weg uit Zeeland is geen optie voor haar. ‘’Ik ben een echte Zeeuw en geniet van de rust hier. Zeeuwen zijn nuchter en maken niet zomaar ergens een probleem van. Ik bin vee grôôs (trots) om een Zeeuw te wezen. Een Zeeuw dat wor je nie, dat bin je of dat bin je niet.’’

Quinty haar klompen

Van schuurfeestjes is ze ook niet vies, die worden daar genoeg georganiseerd. ‘’Op stap in bijvoorbeeld Goes vind ik niks, daar wordt je continu betast. Als ik naar een schuurfeest ga heb ik nergens last van en heb ik altijd een topavond. Ik snap dat dit niet leuk is als je hier niet vandaan komt, de feestjes zijn vaak alleen voor mensen die bij plattelandsgroepen horen.’’

Ons kent ons

Niet iedereen is zo weg van Zeeland. Eva Pijpelink (21): ‘’Ik ben geboren in Zeeland en redelijk Zeeuws-Vlaams opgevoed; leef en laat leven. In Zuid-Beveland (het enige eiland met een treinspoor) is dat heel anders, daar is het echt ons kent ons. Er wordt niet vervelend tegen je gedaan, maar je bent wel iemand van buitenaf. Ze kennen elkaar sinds hun geboorte, vrienden voor het leven. Hierdoor heerst een grote sociale controle.’’

Eva woont al 21 jaar in Zeeland maar zou er toch graag weg willen. ‘’In grotere steden leer je met andere culturen en gewoontes om te gaan. We leven in een tijd dat Nederland multicultureel is en daar loopt Zeeland wel in achter. Grote steden hebben meer te bieden dan heel Zeeland op zichzelf.’’

Een Facebookpoll, ingevuld door vijftig jongeren, toont aan dat de meerderheid niet in Zeeland zou willen wonen