Sporten is voor transgenders niet altijd even makkelijk. Dit heeft alles te maken met de duidelijke mannen-vrouwenscheiding in veel sporten.

Stel je voor; je bent als jongen geboren, maar je voelt je stiekem eigenlijk een meisje. In je jonge jaren wordt hier meestal niet genoeg aandacht aan besteed en zo ga je op een teamsport, bijvoorbeeld voetbal of hockey. Jarenlang doorloop je alle jeugdteams, maar steeds meer gaat het gevoel dat je in het verkeerde lichaam bent geboren aan je knagen. Uiteindelijk volgt de transitie en heb je eindelijk het gewenste geslacht, maar hoe gaat dit nu verder met je sport?

Wel of niet?

Evelien Snel, voorzitter van de Vereniging Genderdiversiteit, heeft dit issue ook al vaak voorbij horen komen. “Het is echt een dilemma. Voor amateursporters is er niet zo vaak een probleem, maar op topsportniveau is echt heel moeilijk.” Ze vertelt verder over hoe een man, die vroeger een vrouw was, dit probleem op een creatieve manier heeft opgelost. “Hij was eerst speelster in het team, maar na de transitie is hij gestopt met hockeyen en is hij het team gaan coachen.”

Regels

In Nederland mag je volgens de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) niet discrimineren, dus ook transgenders mogen niet gediscrimineerd worden. Toch mogen transgenders niet altijd meedoen aan de sportcompetitie waar zij volgens hun paspoort bijhoren. Volgens de wet kunnen sommige sportorganisaties bepaalde criteria stellen aan een deelname, bijvoorbeeld wanneer er een duidelijk verschil is te zien in prestaties tussen mannen en vrouwen.

Probleem

Transgender Hannah Mouncey is deze week afgewezen in de hoogste divisie van het Australian Football voor vrouwen. De 108 kilo wegende vrouw, die in 2016 nog deel uitmaakte van het Australische mannenhandbalteam, liet via Twitter weten dat de Australian Football League (AFL) haar als stront heeft behandeld.