Zondagavond verloor Nederland zijn eerste wedstrijd in de Nations League van Frankrijk. Het was de vijfde nederlaag op rij tegen de wereldkampioen, maar de 2-1 nederlaag van gisteren geeft de burger moed. Al helemaal als je bedenkt dat Oranje één jaar geleden door diezelfde ploeg met 4-0 van het veld werd geveegd.

Positief gevoel

Op 31 augustus 2017 ging een kansloos Nederlands elftal met 4-0 onderuit in het Stade de France. ‘Het verschil in klasse was toen schrijnend’, vindt Valentijn Driessen, chef voetbal van Telegraaf Telesport. Met een vroege tegengoal en een overheersend Frankrijk leek het weer op zo’n troosteloze avond uit te draaien, maar na rust liet de ploeg van Ronald Koeman een ander gezicht zien. ‘Na een slecht begin kwam Oranje steeds beter in de wedstrijd. In de tweede helft domineerden ze zelfs een hele periode. Dat geeft wel vertrouwen.’

Vergeleken met de interland tegen Peru was er vooral aan het middenveld gesleuteld door Koeman. Wesley Sneijder zwaaide donderdag af en Kevin Strootman werd geslachtofferd voor zijn matige optreden van afgelopen donderdag. Alleen Georgino Wijnaldum behield zijn plek en met de basisplaatsen voor Frenkie de Jong en Davy Pröpper leek Koeman voor meer voetballend vermogen te kiezen. ‘De Jong was daar erg belangrijk in’, concludeert Driessen. ‘Door zijn kwaliteit ontstond er meer vrijheid voor Wijnaldum en zagen we eindelijk de speler die bij Liverpool zoveel indruk maakt.’

Ook Memphis Depay liet een goede indruk achter. Nadat Koeman hem in maart als vrije spits posteerde, is het gaan draaien bij de speler van Olympique Lyon. ‘Hij is nu echt een grote meneer in het Nederlands elftal. Hij is belangrijk voor zijn club en krijgt daardoor ook een leidende rol binnen de kleedkamer. Daarnaast is hij ook harder gaan werken.’

Verwachtingspatroon

Door de winnende goal van Olivier Giroud stond Nederland uiteindelijk toch met lege handen. Desondanks heerste er weinig teleurstelling bij de spelers. ‘Het verwachtingspatroon ligt gewoon veel lager. Na twee gemiste eindtoernooien zou het gek zijn als ze dachten dat ze de wereldkampioen even zouden gaan oprollen.’

Veranderd systeem

In zijn eerste vier interlands koos Koeman steevast voor vijf verdedigers, maar tegen Peru en Frankrijk begon de Groninger met vier achterin, tot blijdschap van Driessen. ‘Dat ligt veel dichter bij onze Nederlandse voetbalcultuur.’

Om die reden irriteerde Driessen zich ook zo aan de uitspraak van Eric Gudde. Bij zijn aanstelling als directeur betaald voetbal zei hij dat we ons moesten spiegelen aan landen als IJsland.’ Wat een onzin, die gingen er afgelopen weekend met 6-0 af tegen de Zwitsers. We moeten gewoon dicht bij onszelf blijven.’

Driessen ziet de systeemwissel van Koeman dan ook met vreugde tegemoet. ‘Dat 5-3-2 is ooit heilig verklaard na het WK van 2014, maar dat slaat nergens op. Met dat systeem hebben we naast de uitzonderingen tegen Spanje en Brazilië bijna altijd gefaald. Op dat toernooi kwamen we vaak achter en moest de schade altijd worden gerepareerd met ons eigen 4-3-3. ’
‘Daarom juich ik de keuzes van Koeman nu zo toe. Hij kiest weer voor echte voetballers en die hebben we nodig ook. We spelen immers volgend jaar weer kwalificatievoetbal tegen landen als Macedonië of Andorra en dan kun je onmogelijk met zo’n verdedigend systeem spelen’, aldus Driessen.

Hoopvolle toekomst

Ryan Babel was met zijn 31 jaar de oudste Oranje-international binnen de lijnen en dus kunnen de meeste spelers nog jaren mee. ’Met Matthijs de Ligt, Jasper Cillessen, Virgil van Dijk, De Jong, Wijnaldum en Depay hebben we een as die het Nederlands elftal nog jaren kan dragen. Verder komt er ook veel talent aan. Justin Kluivert, Steven Bergwijn, Guus Til en Donny van de Beek zijn in potentie topspelers.’

Daarnaast zijn de uitslagen van de Nederlandse jeugdselecties ook hoopgevend. Oranje onder 17 werd afgelopen zomer Europees Kampioen en het Nederlands elftal tot 20 jaar won met 3-1 van de Engelse leeftijdsgenoten.

Waar staat Oranje?

Op de wereldranglijst staat Nederland op de zeventiende plaats, tussen WK-deelnemers als Polen en Zweden. ‘De plaats is een goede afspiegeling van onze kwaliteit’, concludeert Driessen, die ook beweert dat het Nederlands elftal best een aardig figuur had kunnen slaan op het WK. ’Die Zweden kunnen er ook niet zo veel van. Dat zagen we wel toen we tegen ze speelden in de kwalificatie.’

Ondanks de nederlaag is Driessen optimistisch. ‘We zijn een stuk verder dan de vorige nederlaag tegen Frankrijk. Die nederlaag was zo kansloos. Met de eerste helft leek het weer die kant op te gaan, maar de tweede helft geeft genoeg lichtpuntjes. We zijn lang niet zo slecht als iedereen denkt.’