Met meer dan 200 km/u reed de Italiaanse coureur Romano Fenati naast landgenoot Stefano Manzi toen Fenati plots de handrem van zijn tegenstander induwde. Manzi was in staat om zijn motor overeind te houden en het is dus goed afgelopen. Toch had het zomaar anders kunnen zijn.

‘Had hij de rem iets verder ingedrukt, was Manzi waarschijnlijk over de kop geslagen’, aldus Evert Slager van Racesport.nl. ‘Het grootste gevaar bij motorrijden komt door de andere motoren. De Italiaanse coureur heeft dus vooral geluk gehad omdat hij met zijn actie niet alleen zijn tegenstander in gevaar bracht, maar ook zichzelf. Dit had dodelijk kunnen aflopen.’

Media-aandacht
Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat een dergelijk incident zich voordoet in de motorsport maar het is wel de eerste keer dat een incident zo veel media-aandacht krijgt. Tegenwoordig staat er iedere tien meter een camera en daarop is alles te zien. Volgens Evert zit hem dat vooral in de straf die Fenati krijgt. ‘Natuurlijk is het niet goed te praten wat Fenati heeft gedaan, daarom is het vooral opvallend dat de coureur maar twee wedstrijden schorsing krijgt.’

Excuses
In een officieel persbericht dat Fenati maandag naar buiten bracht, biedt hij zijn excuses aan: ‘De kritiek is correct en ik begrijp de wrok jegens mij.’ Even verderop stelt Fenati dat het een reactie was op het gedrag van Manzi. ‘Ik wilde hem laten inzien dat wat hij aan het doen was gevaarlijk was.’ Hij verwees hiermee naar een moment eerder in de wedstrijd waardoor beide coureurs van de baan geraakten. Door alle ophef rondom de Italiaan is de coureur inmiddels ontslagen door zijn club en de Italiaanse motorsportbond heeft zijn licentie ingetrokken.