Uit een onderzoek is gebleken dat de meeste huisbranden ontstaan bij ouderen. Elektriciteitsbranden zijn de hoofdoorzaak. Zijn studenten zichzelf bewust van alle gevaren die hun telefoontjes en laptops met zich meebrengen?

Je gaat voor het eerst een zelfstandig leven leiden. Niemand die er op let of jij je TV aan laat staan of dat je vergeten bent om je stijltang uit te zetten. Ter vervanging van een ouder, broer of zus hangt er verplicht een rookmelder in je studentenkamer die je waarschuwt wanneer er iets begint te roken.

Angela Weisz (18) let niet goed op de brandveiligheid in haar omgeving. ‘’Ik denk er af en toe wel aan, maar het zit een beetje verstopt in m’n achterhoofd. Dit komt omdat ik er niet vanuit ga dat er brand uit zou kunnen breken bij mij. Best slecht eigenlijk, want de kans dat het gebeurd is altijd aanwezig.’’

Wanneer haar telefoon en oplader te warm aanvoelen haalt ze even de stekker los, maar gaat hij er weer terug in zodra het (semi) afgekoeld is. ‘’Opladen terwijl ik slaap doe ik ook gewoon. Wel heb ik pasgeleden een artikel gelezen over een vrouw van wie haar huis afgebrand was door een elektriciteitsbrand. Sindsdien haal ik altijd mijn stekkers los wanneer ik in het weekend naar mijn ouders in Limburg ga.’’

Opladers de grootste boosdoeners

De hoofdoorzaak van huisbranden zijn opladers. Gerrit Vermeer is brandweerman: ‘’Opladers zorgen vooral ’s nachts voor brandjes. De kabels en stekkers worden warm en kunnen vlam vatten. In de winter kunnen kacheltjes ook een oorzaak zijn. En sigaretten natuurlijk, die na het stappen aan worden gestoken en vervolgens uit de hand vallen wanneer die persoon in slaap valt op de bank.’’

Waar ook snel brand door ontstaat zijn kabelhaspels en stekkerdozen. Gerrit: ‘’Wanneer je meerdere stekkerdozen op een stopcontact gebruikt kan er kortsluiting ontstaan. De stroomtoevoer is te groot en hierdoor kunnen de kabels en stekkerdozen enorm warm worden. Ook is het raadzaam om oprolhaspels helemaal uit te rollen wanneer hier stekkers in aangesloten zijn. Doordat de kabels dicht tegen elkaar opgerold zitten ontstaat wederom de warmte die voor vuur kan zorgen.’’

Studentenhuizen

Gerrit: ‘’Als we een melding vanuit een studentenhuis krijgen, zien we dat bij aankomst bijna meteen. Er staan enorm veel fietsen buiten en zodra de deur open gaat staan er nog een aantal fietsen in de gang. De trappen liggen vaak vol post waar je bij wijze van spreken ook nog eens bijna je nek over breekt.’’ Al die obstakels onderweg kunnen snel ingrijpen belemmeren en vluchtroutes blokkeren. Misschien een idee om te controleren hoe jouw gang en trap er aan toe zijn?