Op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio zullen er veel meer gemengde sportdisciplines op het programma staan dan voorheen. Dit in het kader van ‘gender equality’.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) wil dat vrouwen 48,8 procent van de totale bezetting vormen. Bij de Spelen van 2016 in Rio was dit maar 45,2 procent. De invoering van negen nieuwe gemengde sportdisciplines moet hiervoor zorgen.

Loading...

Loading…

Verbetering seksegelijkheid
Agnes Elling, onderzoeker naar sociale ongelijkheid in sport, spreekt van een grote stap. ‘’Het is mooi dat er in de sportwereld, een wereld die voornamelijk gendergescheiden is, aandacht wordt besteed om dit te doorbreken.’’

Toch zou er veel meer gedaan kunnen worden om seksegelijkheid te stimuleren, vindt Elling. ‘’Er zijn nu disciplines toegevoegd die al in een andere vorm op de Olympische Spelen aanwezig zijn. Het toevoegen van een sport waar mannen en vrouwen al samen spelen, zoals korfbal, zou een grotere stap zijn.’’

Weerstand tegen gemengd sporten
Wel zijn er, volgens Elling, ook protesten tegen de toenemende seksegelijkheid. ‘’De sporters zelf zijn niet altijd blij met het toevoegen van gemengde disciplines. Ze willen het opnemen tegen de beste tegenstanders, en mannen zien vrouwen niet als concurrenten.’’

Dat er percentueel meer vrouwen meedoen in Tokio, betekent niet dat er ook meer deelnemers zijn aan de Spelen. Integendeel, er zijn 285 plaatsen minder beschikbaar dan bij de editie in Rio de Janeiro.