Het bekijken van series als Friends tijdens de studeerpauze levert betere punten op. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaans tv-bedrijf Directv.  

Het onderzoek is afgenomen onder Amerikaanse studenten met de vraag: bestaat er een causaal verband tussen de bekeken series tijdens pauzes en behaalde studieresultaten? Naast Friends bleken er ook andere series te zijn die studenten helpen bij het behalen van betere punten.

De series House of Cards, South Park, The Simpsons en Sherlock worden ook genoemd. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je je leerwerk compleet naast je neer moet leggen om deze series te bingewatchen, maar een ontspanning tijdens het blokken is niet onbelangrijk volgens het onderzoek.

Manier van studeren

Op middelbare scholen wordt al lang geadviseerd om korte pauzes tijdens het leren in te plannen. Een serie als Friends is vrij nuchtere kost en houdt de hersenen tijdens het studeren waarschijnlijk niet meer intensief bezig.

Het even verlaten van je leerwerk voor ontspanning geeft je hersenen rust, waardoor de volgende inspanning weer resultaat oplevert, blijkt uit onderzoek van Stephen Smith, onderzoeksjournalist voor APMreports.

“Het gebruik van media tijdens het studeren heeft op lange termijn geen effect op schoolresultaten”, zegt Winneke van der Schuur, zij deed onderzoek naar aandacht, schoolresultaten, emotioneel welzijn en slaap onder adolescenten. “Andere factoren, als intelligentie, spelen een belangrijkere rol, niet zozeer het wel of niet bekijken van media.”

Persoonlijk

Volgens Huub Middelkoop, hoogleraar neuropsychologie aan de Universiteit Leiden, is het afgenomen onderzoek te wankel. “Betekent dit nu dat de hele generatie Friends moet gaan kijken? Studeren is voor iedereen iets persoonlijks, er bestaat geen ‘one size fits all.’”

“Zo hebben sommige studenten baat bij achtergrondmuziek en andere weer bij totale stilte. Ik snap wel dat het kijken van een niet complexe serie tijdens je studiepauze kan zorgen voor ontspanning.”

Bekijk deze site voor meer informatie over het onderzoek: http://newsmonkey.be/article/90595