Nederlanders geven hun leven gemiddeld een 7.8, meldt het Sociaal Cultureel Planbureau. Op het World Happiness Report bekleedt Nederland zelfs de zesde plaats van ‘s werelds gelukkigste landen. 

Verbeterende koopkracht, stijgend opleidingsniveau en minder slachtoffers door criminaliteit. Indicatoren van een gelukkig leven. Door het levensgeluk van bevolkingsgroepen te becijferen hoopt het Planbureau de voortgang van Nederland te inventariseren.  Psycholoog Evi Sommen is kritisch over het becijferen van geluk. ”Het is lastig geluk uit te drukken in een cijfer. Er zitten veel aspecten aan ‘gelukkig voelen’, zoals liefde en balans. Wat iemand als geluk ervaart is heel persoonlijk. Zo kan iemand zich zelfs onbewust ongelukkig voelen. Zo’n persoon beschermt zichzelf door zich vrolijk voor te doen, terwijl van echt geluk niet te spreken is.”

Sluit je ogen

Gelukscoach Angela Becker twijfelt eerder aan de gebruikte gegevens. Het World Happiness Report gebruikt verschillende bronnen om de ranglijst op te zetten. Voorbeelden hiervan zijn het BBP, keuzevrijheid en gulheid. ”De cijfers kunnen erop wijzen dat een land gemiddeld tevreden is, al zal zo’n lijst nooit echt accuraat zijn. De beste manier om geluk te becijferen is door je ogen te sluiten en terug te denken aan je laatste half jaar. In combinatie met een aantal vragen kun je dan bepalen welk cijfer je geluk waard is.”

Het hele plaatje

Niet alle Nederlanders beoordelen het leven zo positief.  Zowel de levenssituatie als levenstevredenheid wordt slechter beoordeeld in lageropgeleide kringen. Hogeropgeleiden zijn daarentegen het meest positief over hun leven. Dat heeft te maken met factoren als inkomensverschil en gezondheid.

Voor personen die zich minder vrolijk door het leven bewegen heeft psycholoog Evi Sommen nog wel wat tips. ”Goede hulp moet op de persoon worden afgestemd. Toch zijn er wel wat dingen kunnen helpen. Denk dan bijvoorbeeld aan meditatie. Blijf contact zoeken met vrienden en familie en blijf bovendien het hele plaatje zien, in plaats van je te verliezen in somberheid.”