“Het Nieuwe Wagnerplein wordt weer het kloppende hart van Tilburg-Noord. Met mooie winkels en woningen maar ook een goed park en een gezellige weekmarkt’’, zei wethouder Mario Jacobs bij de opening van het vernieuwde winkelcentrum Wagnerplein afgelopen maart. Hoe staat het nu met het winkelcentrum?

‘’Het is een fijne en rustige plek om te winkelen, de sfeer is ontspannen en je kan er ook iets eten of drinken’’, vertelt een van de winkeliers. Toch staat er veel leeg in het winkelcentrum. Daarom heeft de gemeente Tilburg besloten voor een half jaar bij te dragen aan huurkosten, zo willen zij de leegstand in winkels tegen gaan. Naast het helpen van de winkels die er al zitten wil de gemeente ook proberen de leegstaande panden op te vullen met bijvoorbeeld exposities of ruilwinkels.

Het initiatief hiervoor kwam van de partij Lokaal Tilburg.  De regeling geldt niet voor de binnenstad en het dwaalgebied. Mede door de komst van de Primark is de stad weer aantrekkelijker geworden om te bezoeken, het gaat nu vooral om de kleine winkelcentra in de wijken. Díé moeten weer aantrekkelijke worden.

Volgens het Wagnerplein zelf is het een probleem wat in heel Nederland speelt. Er wordt ondertussen wel druk gezocht naar oplossingen voor de leegstand.

De winkelaars zijn er in ieder geval erg blij mee. ‘’Er staat zo veel leeg, dat maakt het winkelcentrum een stuk minder gezellig. Ik hoop dat er snel nieuwe winkels komen om het wat op te vullen’’, vertelt een mevrouw die net de Etos komt uitlopen, en twee keer per week in het Wagnerplein komt voor boodschappen.