De Tilburgse voetbalclub Willem II is sinds augustus 2018 op zoek naar twéé nieuwe e-sporters. Daniel Kuipers, de eerste en enige e-sporter van Willem II, is na anderhalf jaar gestopt. Op 15 september 2018 vindt de finale voor de nieuwe e-sporter in het stadion van de voetbalclub plaats.

De afgelopen weken zijn er zes kwalificatierondes georganiseerd door Willem II, in samenwerking met ProPlayers. Hier moesten de gamers FIFA spelen om te laten zien hoe goed ze zijn. De vier beste zijn door naar de finale. Er waren ook vijf online kwalificatietoernooien georganiseerd waar gamers aan mee konden doen. Hierbij zijn ook de vier beste kandidaten door naar de finale op zaterdag.

Eisen
“Om e-sporter voor Willem II te worden, moet je uit de regio Tilburg komen”, vertelt Dave Ansems, directeur van ProPlayers. “Ook moet je communicatief sterk zijn en je comfortabel voelen voor een camera.” Verstand hebben van FIFA en hier goed in zijn, zijn natuurlijk ook eisen om de nieuwe e-sporter te worden. “Tijdens de voorrondes wordt hier dan ook naar gekeken. Ook kijken we naar hoe de deelnemers zich als persoon profileren“. Waarom Willem II nu opzoek is naar twee e-sporters in plaats van één? “Omdat er dan een team namens Willem II speelt in plaats van een individu”, legt Ansems uit.

Vergoeding

“In feite tekenen de e-sporters een vrijwilligersovereenkomst. De e-sporters krijgen onkostenvergoeding; geld om je FIFA team mee op te bouwen. Ook kunnen de e-sporters geld verdienen door extra’s, bijvoorbeeld door clinics te geven bij bedrijven.”

Training
Als e-sporter van Willem II train je een keer per week op de trainingslocatie van ProPlayers. “De e-sporters trainen hier niet alleen om beter te worden in FIFA, maar ook om communicatief sterker te worden als ze de pers te woord gaan staan.” Eind september begint het nieuwe e-divisie seizoen.