“Stel je eens voor dat er genoeg en gezond voedsel is voor iedereen.” Zo begint de commercial van de Rabobank; dit is een goed voorbeeld van misleiding. Met hun tv-campagne ‘Growing a better world together’  zijn ze bekroond tot Liegebeest van het jaar 2018 door Wakker Dier. De Rabobank doet met de reclame alsof ze de voedingssector willen verduurzamen. Onderzoek wijst juist het
tegenovergestelde uit.

Vonne van der Duijn Schouten

Niet duurzaam

Uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer is gebleken dat de bank tussen 2012 en 2017 6,8 miljoen euro investeerde in grote vleesgiganten zoals KFC en McDonalds. Ook financierde de Rabobank de Oekraïense plofkipgigant MHP, die jaarlijks 332 miljoen plofkippen ‘produceert’. Hoe kan het dat de Rabobank dan een reclame neerzet wat op iets heel anders duidt?

Controle

Is er geen organisatie die dit hoort te stoppen of bestraffen? Niet helemaal. Er is namelijk de organisatie Reclame Code Commissie (RCC) die klachten behandeld over reclame-uiting. Ze controleren dus geen reclames, maar pas als er een klacht is nemen ze die in behandeling en doen aan de hand daarvan een eventuele uitspraak.

Imago

Er wordt dus wel gecontroleerd, maar pas als de consument actie onderneemt. Attie Schipper, eigenaar en directrice van reclamebureau De-Lijn, vindt dat hartstikke logisch. Ze zegt: “Als ik alleen al naar ons bedrijf kijk en zie hoe veel wij per dag produceren, weet ik dat dat nooit allemaal naar waarheid kan worden gecontroleerd.”Maar stel, je rijdt over de snelweg en je weet dat er niet wordt gecontroleerd, dan zou iedereen toch doen waar hij zelf zin in heeft? Dat is een voorbeeldfase waar we in kunnen belanden. Rabobank gedraagt zich al een beetje naar dit voorbeeld.

Imago

Maar Schipper stelt: “Naar mijn mening letten bedrijven wel op met wat ze naar buiten brengen. Eén bericht van een klant op sociale media kan al ontzettend veel schade aanrichten.” Schipper denkt dat bedrijven hier tegenwoordig heel alert op zijn. “Ze weten wat er met hun imago kan gebeuren, dus de inzet is hoog. ‘Doen we het wel goed’ en ‘hoe komt dit over’ zijn vragen waar echt wel over na wordt gedacht.” Schipper voegt hieraan toe dat de massa eigenlijk bepaalt wat goed en niet goed is. “Bedrijven en organisaties kunnen hier wel op reageren, maar zodra schade is verricht, is het niet meer terug te draaien. De publieke opinie is tegenwoordig heel machtig.”