Amerikanen en hun protesten, ze kunnen er wat van. De afgelopen jaren gebeurt het dan ook extreem veel in de VS. Rally’s voor de ‘Black Lives Matter’-movement, protesten voor de rechten van de LGBT-community, Nike-items die worden verbrand, etcetera. De laatste tijd protesteren sporters flink mee, dit is echter niet voor het eerst.

De nieuwsredactie heeft de protesten van 1960 tot nu op een rijtje gezet. Spring terug in de tijd en check alle protesten tijdens het Amerikaanse volkslied.

Veel belangrijke movements, tijdens sportwedstrijden, gebeuren gedurende het volkslied. Amerika-kenner Victor Vlam vertelt dat het volkslied van Amerika een groot symbool is in hun land. “Het staat voor samenhang. Het land bestaat uit zoveel verschillende culturen, dat er iets moet zijn wat al die mensen samenbindt. Voor veel Amerikanen is dat het volkslied.” Toch blijkt uit demonstraties van vroeger en nu, dat niet iedereen het er mee eens is.

“Veel sportwedstrijden verlopen natuurlijk ook gewoon zonder demonstraties, maar sporters uiten juist tijdens wedstrijden hun ongenoegen. Dit doen ze hier omdat er een groot publiek bij is. Veel mensen betekent veel meningsverschillen”, legt Vlam uit. Op deze manier kunnen ze hun fans triggeren om na te denken over hun protest.

Amerika is erg gesteld op hun vrijheid van meningsuiting. “Het is het eerste grondrecht in Amerika, dus het is logisch dat ze er gebruik van maken. Als Nederlanders kunnen we dat dan ook begrijpen. Ik denk dan ook dat ze nog lang door zullen gaan met protesteren. Zo kunnen ze duidelijk blijven maken dat ze het er niet mee eens zijn”, aldus Vlam.