De Koninklijke Nederlandse Korfbal Bond (KNKV) stelt met het innovatiefonds een bedrag beschikbaar om hun hoofddoel te bereiken: korfbal naar de olympische spelen. Korfbalvereniging Westergo uit Bolsward is met het twee tegen twee korfbal een van de gesponsorde concepten.

‘’Korfbal? Dat is toch geen sport!’’ Een opmerking die korfbalspelers nog altijd te horen krijgen. Het imago van korfbal is al een lange tijd niet goed. De sport is nog steeds niet aanwezig bij de olympische spelen. Dat velen niet weten wat de sport inhoudt, is niet het enige probleem waar korfbal mee te maken heeft. Korfballers zelf kappen er steeds vaker mee.

Het idee
Doutzen Krol, lid bij korfbalvereniging Westergo en bedenker van twee tegen twee korfbal, hoopt met dit concept de sport toegankelijker te maken voor nieuwe én bestaande leden. Voor de onwetenden onder ons; korfbal is een teamsport. Je speelt het normaal met teams van 8 personen.

Het concept van twee tegen twee korfbal is afgeleid van het drie tegen drie basketbal op straat. Er worden in dit geval korven op openbare plekken gezet waar vier spelers een kort potje kunnen spelen. Door middel van een sponsorbedrag van het innovatiefonds van de KNKV kan het idee verwezenlijkt worden.

De drempel verlagen
Het doel van twee tegen twee straatkorfbal is dat ‘de drempel’ verlaagd wordt. Het moet makkelijker te bespelen worden voor mensen die niet weten wat het is. ‘’Vooral voor jongeren moet het aantrekkelijker en vlotter worden. Veel jonge korfballers stoppen omdat het niet meer te combineren is met studie of iets dergelijks. Het concept moet daarom niet alleen nieuwe spelers aantrekken, het moet de bestaande behouden’’, aldus Krol.

Zoals voetballers pannakooitjes hebben, wil KV Westergo 2 tegen 2 korfbal introduceren. ‘’Het is niet de bedoeling dat het de sport korfbal gaat vervangen. Twee tegen twee korfbal moet juist een leuke, snelle aanvulling zijn op het huidige korfbalspel. De sport heeft bijvoorbeeld ook Beachkorfbal. Het doel van het spel verandert niet’’, verteld Krol.

De korfbalclub is nog druk bezig met de spelregels te bedenken. Het idee is in ieder geval duidelijk: een snel en makkelijk potje korfbal spelen op straat zonder de essentie ervan te verliezen. Tijdens het EK-korfbal in oktober wordt het concept geïntroduceerd. Wanneer je precies mee kunt gaan ballen met een potje twee tegen twee korfbal op straat is nog niet bekend.