Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en sport) wil net als in Schotland een minimumprijs op alcohol invoeren. Dit staat in de voorlopige versie van het Nationaal Preventieakkoord. Het alcohol gebruik in Nederland moet omlaag. Maar wat gaat dit inhouden?

Schotland was een van de eerste landen die een minimumprijs voor alcohol hanteerde. Reden hiervoor was om het aantal doden door alcoholgebruik te verminderen. Schotland heeft vijf miljoen inwoners, bijna vier keer zo weinig als Nederland. In Schotland zijn er iedere week gemiddeld tweeëntwintig verkeersdoden door alcohol, volgens BBC News. Dit is bijna twee keer hoger dan het totaal aantal verkeersdoden in Nederland per week.

Minimumprijs

het Schotse parlement stemde al in 2012 in met deze maatregel. Maar de Scotch Whisky Association wist invoering toen met rechtszaken te voorkomen. De komst van de minimumprijs is vooral voelbaar voor de producten van goedkopere drank. De prijs van tien milliliter alcohol mag in Schotland niet minder dan €0,57 bedragen. Het doel van de Schotse regering is dat er door deze maatregelen in de komende vijf jaar honderden doden minder vallen.

 

Wat koste dit alcoholprobleem Schotland?

Accijns

Nu wordt alcohol in Nederland nog belast met accijnzen. De overheid probeert jaarlijks de accijns te laten stijgen, maar deze maken slechts een klein gedeelte van de prijs uit.

Hoeveel accijns zit er op alcohol in Nederland?

Gaat dit plan werken?

Hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot vertelt aan RTL Z dat prijsmaatregelen effectief kunnen zijn en leiden tot minder alcohol gebruik. ‘’Hogere prijzen hebben vooral effect op matige gebruikers, die af en toe een wijntje drinken. Daarnaast zullen vooral laagopgeleide mensen worden getroffen door de prijsstijgingen. Dit omdat zij minder geld te besteden hebben dan hoger opgeleiden.’’