Boston, Chicago, Ney York, Tokyo, Londen en Berlijn. In deze zes steden worden ieder jaar de grootste marathons van de wereld georganiseerd. Utrechtenaar Hans Hoogweg heeft ze allemaal gelopen. Met de 45e editie van de Berlijn marathon op komst, kijkt de Nieuwsredactie samen met Hoorweg terug naar zijn hardloopervaring.

In totaal heeft de achtendertigjarige Hans Hoorweg elf marathons gelopen. Iets wat in de tijd dat hij begon met hardlopen nog erg onrealistisch leek. Voor een lange tijd bleef het voor Hoorweg bij recreatief lopen. Langzaam maar zeker werden de hardloopschoenen vaker aangesnoerd en werden er af en toe wedstrijden gelopen. “Dit waren nog 5- en 10 kilometer wedstrijden. Ik pakte het steeds serieuzer aan.” Ook raakte hij in contact met andere hardlopers. Deze hebben hem uitgedaagd om een halve marathon te lopen. Nadat Hoorweg dit succesvol had gedaan, volgde er nog meer wedstrijden van 21,1 kilometer.

New York

Het initiatief voor het lopen van een marathon lag niet bij Horrweg zelf. “Een hardloopmaatje vroeg aan mij of ik mee wilde gaan naar een bijeenkomst over de marathon van New York. Het sprak me toen niet meteen aan want 42 kilometer is toch nog een hele grote stap. Ik ging wel mee naar de bijeenkomst, maar dat was puur voor de gezelligheid.”
Na deze bijeenkomst kreeg deze hardloopvriend Hoorweg toch overtuigd om met hem mee te gaan naar New York. “Ik zei tegen die vriend: ‘Ik doe het één keer en daarna nooit meer.’”

Het debuut

Op 2 november 2008 klonk op Staten Island het startschot voor Hoorwegs marathondebuut. De eerste dertig kilometer gingen zoals gepland. “Bij het dertig kilometerpunt maakte ik een beginnersfout”, geeft Hoorweg aan, “Ik nam een energiegel aan van een van de medewerkers die ik nooit eerder had geprobeerd. Mijn lichaam reageerde hier slecht op. Ik kreeg allerlei steken in mijn zij.” Na ruim tien kilometer kwam hij met een zwaar verminderd tempo uiteindelijk de finish over gestrompeld. “Na het finishen dacht ik twee dingen: Als eerst ‘dit nooit meer.’ Een paar uur later dacht ik ‘ik heb er nu van geleerd, ik kan beter dan dit.’”


Mentale en fysieke uitdaging

Het afleggen van lange afstanden kan mentaal enorm zwaar zijn en hardlopers zullen zichzelf hier keer op keer doorheen moeten sleuren. “Dat behoud je eigenlijk altijd wel. Het is wel zo dat ik meer inzicht heb gekregen in hoe ik dit zelf kan beïnvloeden.” Hoorweg legt uit dat je er goed aan doet om op een zo constant mogelijk tempo te blijven lopen. “Zo voorkom je een gat in je energievoorziening. Wanneer je heel hard gaat, branden je koolhydraten sneller op en kost het daarna veel energie om verder te gaan. Dit ervaar je dan als ‘de man met de hamer.’”

Deze fout heeft zich bij Hoorweg voorgedaan in Boston in 2012. De combinatie van de hitte en een te snelle start maakte dat hij rond de dertig kilometer is uitgestapt. Een jaar later gaf hij Boston nog een poging. Dit keer met succes.

Volgende doel

Hoorweg heeft de Six Marathon Majors allemaal gelopen. Iets wat voor velen slechts bij een droom blijft. Zijn persoonlijk record van 2:54 heeft hij achtergelaten in Berlijn op het snelste parcours van de wereld. Een concreet volgend doel is er nog niet. “Je hebt van die mensen die nog veel meer marathons hebben gelopen dan ik, die vervolgens een ultrarun gaan doen met nog meer kilometers”, vertelt Hoorweg, “Ik heb zelf besloten om daar niet aan mee te doen. Want dan zou ik mijn snelheid moeten minderen om het vol te houden en bovendien ben ik blij als ik bij de finish ben bij een gewone Marathon.”

Herinneringen

Hoorweg heeft de wereld afgereisd om marathons te lopen, maar zijn beste herinnering komt uit 2011 tijdens de marathon in Amsterdam. “Deze wedstrijd eindigt in het Olympisch stadion. Toen ik over de finishlijn liep keek ik omhoog en zag ik dat mijn ouders in het stadion zaten. Ook liep ik voor het eerst een tijd onder de drie uur. Dat was een machtig mooi gevoel. ”