Dick Advocaat is mondeling akkoord met FC Utrecht. De 70-jarige trainer wordt maandag samen met zijn assistent Željko Petrovic gepresenteerd. Het duo volgt de vorige week ontslagen Jean-Paul de Jong. Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys blijven aan als assistenten in de Domstad.

Na het ontslag van De Jong gonsden er vele namen door de hoofden van de leiding, maar uiteindelijk werd er toch voor de ervaren Advocaat gekozen. “Ik vind een verassende naam. Ik had eerder gedacht dat Utrecht opzoek zou gaan naar een type voor de lange termijn”, concludeert Tim Reedijk, FC Utrecht watcher van AD Sportwereld.

“Advocaat is wel echt een tussenpaus”, denkt Riedijk. “Hij zal zelf niet langer dan een jaar willen blijven en ik denk ook niet dat Utrecht interesse heeft in een langere samenwerking. Hij is echt voor de korte termijn aangesteld.”

Grote naam

Frans van Seumeren hunkert al jaren naar een grote trainersnaam. In het verleden gooide de eigenaar van FC Utrecht al meermaals lijntjes uit naar Co Adriaanse. Nu heeft hij met Advocaat zijn grote vis binnen gehengeld. “Hij zoekt naar iemand met overwicht op de spelersgroep wat De Jong totaal niet had. Spelers zullen wel twee keer nadenken voor ze hun mond opentrekken tegen Advocaat.”

Petrovic mee

De Hagenees neemt Petrovic mee als assistent, terwijl zijn werkgever met Dijkhuizen en Kruys al over twee hulptrainers beschikt. Riedijk is niet verbaasd. “Advocaat neemt altijd een assistent mee.” De vraag is nu of de situatie verandert voor de andere twee assistenten. “Dat wordt afwachten, maar de directie zal er wel op aangedrongen hebben dat Kruys en Dijkhuizen hun verantwoordelijkheid moeten behouden. Zij hebben de toekomst., Petrovic niet.”

Aanstaande zondag speelt FC Utrecht tegen FC Emmen en staan interim-trainers Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys nog samen met academiebaas Jelle Goes langs de lijn.