Florence, de orkaan waar de oostkust van Amerika zich op voorbereidt. Voor de staten North en South Carolina is het de zwaarste sinds 30 jaar. Met een kracht van de 4e categorie zijn er snelheden van 195 km per uur gemeten. Hoe ontwikkelen orkanen zich tot zulke monsters en wat is de kans dat wij in Nederland over 20 jaar te maken kunnen krijgen met orkanen van zo’n categorie?

Miljoenen mensen hebben van de autoriteiten van North en South Caroline een evacuatiebevel gekregen. Gouverneur Roy Cooper spreekt zelfs van en rampspoed. De inwoners moeten rekening houden met veel schade. De wind zal maar een klein aandeel hebben. Meer wordt er gevreesd voor de hevige regenval die er komen gaat, gepaard met overstromingen en stroomuitval. Meteoroloog Tom van der Spek vertelt dat er de komende dagen maar liefst 500 tot 1000 mm regen wordt verwacht.

 Orkanen en Nederland

 De kans dat een orkaan van zo’n categorie in Nederland verschijnt is volgens meteoroloog Tom van der Spek nihil. “Orkanen ontstaan alleen bij water dat 27 graden of warmer is. Het water rondom Nederland en Groot- Brittannië zal nooit zo’n temperatuur bereiken.” Chiel van Heerwaarden, universitair docent bij Wageningen University, is het hier mee eens. “Orkanen halen hun energie uit het warme zeewater in combinatie met de juiste windsnelheden. Het water bij het Caribisch gebied voldoet aan deze eisen. Hier is het te koud voor een orkaan om zich te ontwikkelen tot het formaat van Florence of Katrina.”

Stormen

Volgens Van der Spek is er wel een grote kans dat we in het westen van Europa vaker last gaan krijgen van stormen zoals Ophelia. Vorig jaar zorgde deze storm voor veel schade in Groot- Brittannië en Ierland. Dit was een nasleep van een orkaan dat zich op de Atlantische oceaan had ontwikkeld. Naarmate Ophelia de koudere temperaturen rondom Ierland had bereikt nam de kracht van de orkaan af. Overstromingen, regenval, omgewaaide bomen en kapotte hoogspanningslijnen waren het gevolg. Het bleek een van de zwaarste stormen ooit te zijn.