Demonische nonnen, kannibalen met kettingzagen en bezeten poppen, niets is te gek in het horrorgenre. Het aantal succesvolle horrorfilms is de laatste jaren enorm hoog. Afgelopen week kwam The Nun uit, die meteen in het openingsweekend een succes was met een verdienste van 53,5 miljoen dollar. Wat maakt horror tegenwoordig zo populair?

Kevin Plaatje van horrorrecensie Facebookpagina ‘scary epidemic-horrorfilms’: ‘’Het genre horror heeft voor ieder wat wils. Er kan humor, emotie, drama in zitten. Er is altijd wel een bepaald type horror wat je aanspreekt. Dit heb je niet bij andere genres’’

‘’De horror-communitie is bezig met het heruitvinden van het genre horror.’’ Volgens Plaatje budgetteren de bekende horrorproducenten (zoals Blumhouse) steeds vaker kleine filmscripts en laten die de vrije loop nemen. Hieruit ontstaan succesvolle horrors, zoals de film ‘Hereditary’ uit 2018. Deze werd de engste film van het jaar genoemd.

Realistisch

We zien nu ook veel found footage horrorfilms zoals ‘Paranormal Activity’ en films die zich geheel op een computerscherm afspelen als ‘Unfriended’. Deze zijn gebaseerd op alledaagse dingen en maken het heel realistisch. Volgens Plaatje is dit de laatste trend, tot het gaat vervelen en te vaak gedaan is. ‘’Ik denk dat over een aantal jaar 4D en Virtual Reality heel groot gaan zijn. Je ziet nu al steeds meer 4D bioscopen opduiken, deze manier van films beleven maakt horror extra spannend.’’

Ook bioscopen zien een stijging in populariteit bij horrorfilms. Een woordvoerder van Pathé zegt hierover: ‘’Wij merken zeker dat er meer belangstelling komt voor horrorfilms. Het ligt aan de populariteit per stad hoe wij daarmee omgaan, maar we proberen er zeker op in te spelen.’’ In het openingsweekend van The Nun had Pathé Eindhoven bijvoorbeeld een acteur verkleed als non ingezet om aan het eind van de film de bezoekers de stuipen op het lijf te jagen.

Halloween

Volgens Plaatje speelt ook de feestdag Halloween een rol in de populariteit van horror. ‘’Er is geen enkel genre dat zijn eigen feestdag heeft, behalve horror. Halloween draait om alles wat met horror te maken heeft. In Nederland wordt Halloween ook steeds groter. Je ziet pretparken die erop in spelen met Fright Nights en spookhuizen. Ook qua films wordt er rond Halloween meer gedaan.’’ Netflix heeft bijvoorbeeld in de maand oktober een Halloweenmaand met extra veel horror releases en bioscopen hebben de release van het nieuwste deel van ‘Halloween’. ‘’Deze kunnen we eind oktober gaan zien in de bioscoop. Zeker een aanrader voor horrorliefhebbers!’’

Benieuwd naar de beste horrorfilms? Dit zijn ze volgens Kevin: