Bijna de helft van de bevolking heeft mild tot zwaar overgewicht volgens een onderzoek van het CBS, met alle gevolgen van dien. Sinds de jaren tachtig is het aantal Nederlanders met obesitas bijna verdrievoudigt.

Daarentegen is één op de vijf mensen met obesitas tevreden met hun gewicht. Overgewicht wordt gemeten in Body Mass Index (BMI). Bij een BMI hoger dan 30 is er sprake van obesitas. Meer vrouwen dan mannen lopen rond met een te hoog BMI. Van de mensen die tevreden zijn concludeert CBS dat 7 op de tien mannen tevreden is, tegen 6 op de 10 vrouwen. Maar overgewicht heeft altijd risico’s volgens diëtiste Lenny Versteegden. Suikerziekte, onvruchtbaarheid en hart- en vaatziekten zijn enkele voorbeelden.

Hoe komt het dat het aantal nog steeds toeneemt? Er zijn talloze factoren die bepalen waarom iemand last kan krijgen van overgewicht. “Het kan liggen aan erfelijkheid”, zegt Versteegden. Kinderen van ouders met overgewicht hebben meer kans om zelf ook obesitas te krijgen, als kind maar ook als volwassene. Bovendien is het lastig om dat gewicht weer kwijt te raken als je als kind al last hebt van overgewicht.

Stress kan ook meespelen en dat is iets wat tegenwoordig alleen maar toeneemt in het dagelijks leven. Stress kan zorgen voor eetbuiten zoals al langer bekend was. Maar volgens Versteegden ligt het er ook aan dat mensen niet meer de tijd nemen om voor zichzelf te zorgen. “Aandacht voor jezelf kost tijd, en die hebben we niet meer.”

Jojo-effect

Diëten werkt vaak niet of te weinig. Het bekende jojo-effect steekt snel te kop op: continu aankomen en afvallen. “Dat komt doordat je stofwisseling zich aanpast”, zegt Versteegden. “Mensen willen vaak te snel afvallen, dat is fysiek niet gezond.” Als je niet genoeg binnenkrijgt past je lichaam zich aan om zich te beschermen. Bovendien is eetgedrag moeilijk te doorbreken waardoor mensen strenge diëten niet volhouden.

Mensen hebben vaak niet door dat het een levenslange verandering moet zijn en niet alleen een snel dieet tussendoor. Versteegden raadt aan om vooral een balans te vinden. “Gezond leven is een levensstijl.”

foto: Tero Vesalainen