Iedereen kent het wel, een vriendschappelijk potje paintballen met je vrienden. Toch is Paintball als sport in Nederland vrij onbekend, hoe komt dat en hoe werkt paintball eigenlijk als sport?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat er twee verschillende vormen van paintball zijn.

Woodsball
Woodsball speel je in een natuurlijke omgeving zoals een bos. Woodsball is de meest gespeelde vorm en lijkt dan ook veel op het paintball-spel dat je speelt met je vrienden. Bij een evenement wordt er meestal een scenario gespeeld waarbij het doel kan verschillen van het veroveren van een vlag tot het uitschakelen van het andere team. In Amerika komen er soms wel duizenden deelnemers op af.

Speedball
Speedball wordt gespeeld met twee teams van vijf personen. De teams beginnen tegenover elkaar en hebben als doel om het andere team zo snel mogelijk uit te schakelen. Dat kan op twee verschillende manieren:

1. Alle leden van het andere team zijn geraakt door een of meerdere paintballen die kapot gesprongen zijn. Een bal die niet kapot springt telt dus niet.
2. Een van de teamleden weet zonder geraakt te zijn een knop aan de overzijde van het veld in te drukken.

Met allebei deze acties is een punt te verdienen. Na tien minuten wint het team met de meeste punten.

Groot prijskaartje
In Nederland is paintball geen grote sport. Volgens Sietse de Jong van professioneel paintballteam ‘Bad Boys’ uit Oss, ligt dat vooral aan het kostenplaatje. ‘In Amerika waar de sport een stuk groter is, trekt het ook veel meer sponsoren. In Nederland zijn het vooral merken die iets met paintball te maken hebben die ook willen sponseren. Voor de meeste mensen is het daarom simpelweg te duur’.

Niet zo gek als je bedenkt dat de gemiddelde prijs voor een professioneel paintballgeweer tussen de 1000 en 2000 euro ligt. Daarbovenop komt dan nog de prijs voor een masker, andere bescherming en natuurlijk nog de balletjes.

Nederlandse Paintball League
Ondanks dat Paintball een kleine sport is wordt aanstaande zondag de Nederlandse Paintball League (NPL) gespeeld. Daarin nemen tien verschillende teams het tegen elkaar op in twee verschillende divisies voor de titel van Nederlands kampioen.

De ‘Bad boys’ van Sietse zijn grote kanshebbers op het kampioenschap. Het team bestaat uit twaalf mannen die al van jongs af aan samen spelen. De Bad Boys zijn de weinige professionele teams in Nederland en traint iedere zondag. Het team hoopt volgend seizoen door te mogen naar de Europese kampioenschappen.