Het gebeurt tegenwoordig steeds vaker bij bedrijven: stagiairs die worden gebruikt als wandelend koffieapparaat of toiletschoonmaker. Dat blijkt uit het aantal klachten die stagemakelaar Maarten Brand krijgt van stagiairs. Wat kun je als stagiair doen om dit soort taferelen te voorkomen?

“De stage is het belangrijkste onderdeel van een opleiding”, geeft Maarten Brand, auteur van ‘Het Grote Stageboek’, aan. “Tijdens je stage maak je kennis met het werkveld waar je na je opleiding waarschijnlijk aan de slag zal gaan. Een slechte stage-ervaring kan het imago van de branche verpesten bij een student.”

Brand krijgt vaak klachten van stagiairs. Klachten als: ‘ik moest de kinderen van de baas ophalen van school’ of ‘ik moet de hond van de baas uitlaten’. Maar ook kleine klusjes als koffie zetten, de vloer vegen en het toilet schoonmaken behoren tot die klachten.

Stagekeuze

“Ga niet af op de hippe instagrampagina van een bedrijf, maar leer een bedrijf écht kennen door bijvoorbeeld met medewerkers van het bedrijf te praten of research te doen.” 90 procent van de stageklachten komt voort uit communicatieproblemen. Het maken van goede afspraken met zowel je stagebegeleider op school en je begeleider bij je stagebedrijf is dus cruciaal. “Jij hebt als student het recht in handen. Je hebt veel te kiezen en staat hierdoor sterker in je schoenen.”

“Jij hebt als student het recht in handen”

Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt met je werkgever over je taken binnen een bedrijf. “Ben tijdens je stage niet bang om aan te geven als iets niet werkt.” Er ligt volgens Brand al een zo’n hoge druk op de schouders van studenten. Een bedrijf moet de student juist helpen in plaats van andersom.

Verantwoordelijkheid werkgever

Het speelveld van vraag en aanbod op de stagemarkt is veranderd. “De bedrijven zijn kandidaat geworden, niet de studenten”, concludeert Brand. “Een bedrijf moet een andere rol aannemen en nadenken over hoe het een stagiair de kneepjes van het vak kan aanleren. Je bent als werkgever knettergek als je een stagiair niet goed begeleid. De studenten hebben namelijk de toekomst.”

“Je bent als werkgever knettergek als je een stagiair niet goed begeleid”

Op RTL Nieuws vertelde de negentienjarige Mandy over haar stage-ervaring.