Zondag 16 september start de marathon van Berlijn. Het vlakke parcours telt weinig bochten en door het goede wegdek is het dé stad om het wereldrecord te verbreken. Eliud Kipchoge heeft aangekondigd de 2.02.57 van Dennis Kimetto aan te scherpen.

We spraken Eline van Suchtelen, sportjournalist van Trouw, over de marathon van Berlijn en de kansen op een nieuw wereldrecord.

Verwacht jij een nieuw wereldrecord aanstaande zondag?

“Die tijd van Kimetto is vier jaar oud en staat heel scherp. Dat wordt niet zomaar gelopen. Het zal vooral afhangen van de omstandigheden. Vorig jaar waren de verwachtingen ook heel hoog. Toen voorspelde de Nederlandse manager van Kipchoge en Kenenisa Bekele, Jos Hermens, zelfs dat er misschien wel drie lopers het record van Kimetto zouden gaan verbreken.”

“Naast Bekele en Kipchoge deed toen ook Wilson Kipsang een aanval op het wereldrecord, maar Kipsang en Bekele haakten vroegtijdig af en alleen Kipchoge, de beste marathonloper van dit moment, bleef over. Eigenlijk wist iedereen tijdens de race al wel dat het heel moeilijk zou worden gezien de weersomstandigheden. Het wegdek was nat, en dat zorgt voor vertraging. Het weer heeft echt een enorme invloed op het lopen van een marathon.”

Wat maakt Berlijn zo’n ideaal parcours voor marathonlopers?

“Berlijn heeft een ideaal parcours voor snelle tijden. Het is de stad van vele wereldrecords. Bijna alle wereldrecords worden in Berlijn gelopen. Door het vlakke parcours en het minieme aantal bochten is het een heel snel parcours. Daarnaast wordt de marathon van Berlijn vaak in het najaar gelopen waardoor het niet te warm is. Kortom, alle omstandigheden zijn daar perfect.”

Zijn er ook nog Nederlanders waar we rekening mee moeten houden?

“De beste Nederlandse marathonlopers van dit moment zijn er niet bij. Michel Butter en Adi Nageeye hadden hun seizoen afgestemd op de Europese kampioenschappen in Berlijn. Daar valt meer voor hun te halen.”

“Een succes werd het echter niet. Butter meldde zich geblesseerd af en Abdi kreeg in Berlijn tijdens de wedstrijd kramp, waardoor hij vlak voor het einde uit moest stappen. Dat EK was in augustus, maar twee marathons zo kort achter elkaar lopen is onmogelijk. De meeste atleten lopen er doorgaans één of twee uit.”