Vandaag (vrijdag 14 september) is de dag van de scheiding. Niet alleen voor de volwassenen, maar ook voor de kinderen kan een scheiding veel impact hebben. Hoe kunnen zij daarbij het beste geholpen worden?

Steeds meer huwelijken eindigen in een scheiding, volgens cijfers van het CBS zijn dat er ongeveer een op drie. Voor kinderen is het een ingrijpende gebeurtenis als ouders gaan scheiden. Het kan voor veel verwarring zorgen en regelmatig blijven de kinderen met vragen zitten die ook voor ouders lastig te beantwoorden zijn.

Volgens Willemijn van Strien, scheidingscoach en relatietherapeut, is het belangrijk dat ouders leren om erover te praten met hun kind. “Het is belangrijk om een zogenaamd paraplugesprek, waarin je aan de kinderen vertelt dat je gaat scheiden, goed voor te bereiden. Praat met het kind als jullie er beiden zijn, geef niet de schuld aan de ander, maar leg uit dat het een gezamenlijke beslissing was.” Ingewikkelde gesprekken of ruzies mogen nooit gebeuren in het bijzijn van de kinderen. Dit lijkt logisch, maar door hoogopgelopen gevoelens kan dit nog wel eens misgaan.  Naast gesprekken voeren is het van belang de situatie te bekijken vanuit het oogpunt van het kind. Vaak ervaart een kind gevoelens van eenzaamheid, woede of verdriet. Juist dan heeft een kind ouders nodig, volgens van Strien. “Ook als je geen partners meer bent, kun je nog wel samen ouders zijn.”

Niet verantwoordelijk

Juist omdat de situatie vaak al zo heftig is, blijft het belangrijk dat kinderen ook echt kind kunnen zijn. Het kan voor een kind nog wel eens lastig zijn om zich niet schuldig of verantwoordelijk te voelen, maar het is belangrijk dat een kind weet dat hij dat niet is.

Op het forum VillaPinedo kunnen kinderen terecht om met anderen te praten die hetzelfde hebben meegemaakt. Er staat er een team van jongeren voor de kinderen klaar die vragen kunnen beantwoorden. “Voor pubers zijn scheidingen vaak het zwaarst. Zij hebben de behoefte om erover te praten met leeftijdsgenootjes die hetzelfde hebben meegemaakt, dat geeft hen het gevoel dat ze niet alleen zijn’’, vertelt van Strien.

Cijfers over scheidingen op VillaPinedo
Een op de vijf ziet de andere ouder niet meer
Twee derde van de kinderen gaat bij de moeder wonen
Een op de drie ervaart de scheiding als een vechtscheiding
Een vijfde van de kinderen in een klas heeft gescheiden ouders