De Wereldvoetbalbond FIFA wil een maximum van acht stellen aan het aantal verhuurde spelers per club. De allerrijkste voetbalclubs hebben tegenwoordig veel meer spelers op de loonlijst staan dan ze in het seizoen nodig hebben. Chelsea verhuurt verreweg de meeste spelers, maar liefst 40. De FIFA is hier helemaal klaar mee.

Of het voorstel van de FIFA positief gaat zijn voor Nederlandse clubs is discutabel. Daan Schippers, senior persvoorlichter bij de KNVB, ziet er de voor- en nadelen van in: “Doordat er minder huurlingen van bijvoorbeeld Manchester City in de Nederlandse competitie rondlopen, wordt het niveau van de Nederlandse competitie minder. Aan de andere kant: doordat de Nederlandse jeugdspelers vaker en meer aan spelen toekomen, worden ze beter.”

Vertrekkende jeugdspelers

Nu worden er veel spelers weggekaapt uit de jeugd van Eredivisieclubs. Jeffrey Bruma, Kyle Ebecilio, Karim Rekik, Rodney Kongolo en blijf zo maar doorgaan. Zij werden weggekaapt door Arsenal, Chelsea en Manchester City, voor de Nederlandse jeugdopleidingen is er geen houden aan. Zij kunnen niet opboksen tegen de jeugdcontracten die door de Engelse clubs worden aangeboden. Na een paar jaar in de jeugdopleiding lijken veel spelers uiteindelijk te licht voor het eerste elftal en zo belanden ze op de verhuurlijst. Deze verhuurlijsten worden met de maatregel een stuk kleiner en wellicht kunnen de jeugdspelers dan bij de club blijven waar ze zijn opgeleid.

Oneerlijk

De jeugdopleidingen van Feyenoord, Ajax en PSV worden elk jaar nauwlettend in de gaten gehouden. Voor hen is het wachten totdat het volgende talent de deur uit gaat en hiermee verliezen ze ook veel potentiële omzet. Talenten die tot hun zeventiende of zestiende opgeleid worden in Nederland, worden voor een habbekrats losgekocht. Als zij ooit hun debuut konden maken in het eerste elftal, wat vaak hoogstwaarschijnlijk is, kunnen zij van veel meer waarde zijn voor hun club.

De Eredivisie heeft baat bij dit voorstel

Ja
Nee
Created with Quiz Creator