Aankomende zondag wordt voor het tweede jaar op rij de ‘Swim to fight cancer’ gezwommen in Eindhoven. Deze keer springen 140 deelnemers het water in om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Meedoen is niet gratis, er hangt een prijskaartje aan van maar liefst €75,- p.p.

Daarnaast wordt aan de deelnemers gevraagd donaties op te halen. De opbrengsten van donaties gaan allemaal naar onderzoek naar kanker. Alle kleine beetjes helpen zou je zeggen. Toch wordt er gevraagd naar een minimaal bedrag van 250 euro. Even rekenen en je komt uit op minimaal 325 euro per persoon. Een flink bedrag om bij elkaar te sparen.

Slechts een richtlijn
Volgens Evenementdirecteur Paul van den Heuvel is 250 euro slechts een richtlijn. ‘’Het is niet zo dat er mensen worden uitgesloten omdat ze niet genoeg geld bij elkaar hebben verzameld, het is dus niet verplicht.’’

Paul vertelt dat het inschrijvingsgeld en het donatiegeld strikt gescheiden blijft. ‘’De 75 euro inschrijfgeld is vastgesteld door de organisatie van ‘Swim to fight cancer’, hiervan worden verschillende faciliteiten geregeld. Denk aan onderzoek naar de kwaliteit van het water, marketing maar ook beveiliging.’’

Commitment
‘’Daarnaast krijgt iedere deelnemer na afloop ook een badlaken, badslippers en is er een maaltijd verkrijgbaar.’’ Vertelt Van den Heuvel. ‘’Maar die 75 euro is ook een beetje een drempel die zorgt voor een beetje commitment waardoor mensen het niet alleen zien als een lekker stukje zwemmen om een paar euro op te halen. Wij proberen niet een leuk sportevenement te organiseren, wij proberen geld op te halen.’’

Amsterdam city swim
Overigens zijn de prijzen van Eindhoven nog goedkoop vergeleken met die van Amsterdam. Deelname aan de Amsterdam City Swim (ACS) kost 110 euro en het minimale donatiebedrag is 400 euro. Volgens de Organisatie komt dit vooral door het beperkte deelnemersaantal. Ook in Amsterdam is het niet verplicht om aan het minimale donatiebedrag te voldoen maar het wordt wel aangemoedigd.

75 euro inschrijfgeld is te veel om geld in te zamelen voor een goed doel.