Boksen vermindert de effecten van Parkinson. Dat blijkt uit onderzoek van Dr. Stephanie A. Combs.Sporten tegen de verschijnselen van Parkinson wordt al langer gedaan. Boksen is de meest effectieve manier hiervoor en zie je nu ook steeds vaker in Nederland.

 Het onderzoek keek naar de korte – en lange termijneffecten van boksen. Daaruit bleek dat ook op de lange termijn de gevolgen van Parkinson verminderde, helemaal verdwijnen deden ze niet. Uit onderzoek bleek wel dat boksen een positiever effect had bij mildere versies van Parkinson.

Boksen

Maar waarom werkt boksen dan zo goed? Sporten zoals: wandelen, dansen en yoga hebben ook een positief effect op de ziekte.

Drs. Rien van der Dussen is een fysiotherapeut, manueeltherapeut, sportfysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Volgens hem werkt boksen het beste omdat het brein hierbij een duidelijker doel heeft: “Dat heeft te maken met het ‘freezing’ principe, eerste stappen zijn moeilijk voor mensen met Parkinson. Als je een streep op de grond zet kunnen ze daarover heen stappen, maar zonder streep niet.”

Volgens van der Dussen onderscheidt boksen zich van andere sporten: “De beweging en focus gaan samen, er moet iets zijn wat de beweging stimuleert. Met boksen gebruiken patiënten veel meer spieren. Ook het bewegen gaat makkelijker met boksen dan met andere sporten. Mentaal heeft het ook veel voordelen, het zelfvertrouwen neemt toe omdat het zo goed werkt”.

Wat is Parkinson?

Parkinson is een ziekte in de hersenen. De symptomen van deze ziekte zijn dingen zoals: trillen van de handen, benen, kin of tong, trager kunnen bewegen, stijfheid van de spieren, evenwichtsproblemen en ‘freezing’.

Tijdens een ‘freezing’ of ‘freezingepisode’ heeft een parkinsonpatiënt het gevoel dat zijn voeten vast zitten aan de grond. Het gevolg hiervan is dat ze dus niet kunnen lopen tijdens een episode of zelfs vallen.

De ziekte is ongeneeslijk, ongeveer 40.000 mensen in Nederland zijn gediagnostiseerd met de ziekte van Parkinson