Het is de ‘Dag van de Scheiding’. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er jaarlijks ongeveer 35.000 echtscheidingen plaatsvinden. Dat betekent dat één op drie paren uiteindelijk gaan scheiden. Maar dit aantal daalt steeds meer.

In 2010 vond de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) dat er een speciale dag in het leven moest worden geroepen: de ‘Dag van de Scheiding’.  Met deze dag wil de vereniging landelijk aandacht vragen voor het belang van begeleiding bij scheidingen. Het doel is om het proces rondom scheidingen te verbeteren en dat partners respectvol uit elkaar gaan.

Eerste scheiding

Wilhelmus Meers en Agatha Lenaerts waren het eerste echtpaar in Nederland dat ging scheiden. Dit was op 15 september 1796. Daarom wordt de ‘Dag van de Scheiding’ op de tweede vrijdag van september gehouden.

Betere afspraken

Uit onderzoek van vFAS in 2017 onder meer dan 500 Nederlanders die recent zijn gescheiden, blijkt dat ruim 44% van de mensen vindt dat ze de scheiding anders hadden moeten regelen. Het maken van ‘betere afspraken’ is het vaakst genoemd tijdens het onderzoek. Ook geven ze aan dat ze zich beter hadden moeten verdiepen in de gevolgen van scheiden.

Resultaten

Kinderen

Het aantal echtscheidingen met minderjarige kinderen neemt net als het totaalaantal scheidingen af, blijkt uit cijfers van het CBS (zie afbeeldingen). In 2017 waren er 18.178 duizend scheidingen waarbij minderjarige kinderen betrokken waren. Het jaar daarvoor ging het om ongeveer 18.628 duizend scheidingen.