Op Kennis- en Expertisecentrum (KEC) De Donderberg in Roermond heeft een 16-jarige scholier deze vrijdagmorgen enkele schoten gelost. Er zijn geen gewonden gevallen. Er zou sprake zijn geweest van ruzie met een medescholier. De schutter droeg meerdere wapens bij zich.

Audio: Luuk de Vocht
Tekst en fotorepo: Naomi Griep

De jongen loste rond halfnegen in de ochtend een aantal schoten voor het gebouw, waarna hij naar binnen liep en nog een paar keer schoot. De jongen had meerdere wapens bij zich, waaronder een licht geweer en twee messen. Een bron van het ANP vertelde dat er vaker leerlingen zijn die weleens iets uithalen, maar dat het nog niet zo heftig is geweest als nu.

Het schoolgebouw waar de schietpartij plaatsvond.

Terwijl de pers rondom het gebouw staat, halen de eerste ouders hun kind loopsgewijze op. Een jongetje van 7 jaar vertelt over de jongen die “naar boven liep, op de grond werd gelegd en toen naar de cel is gebracht”. Sommige ouders zijn ongerust, anderen zijn juist kalm en sussen hun kind terwijl ze naar de fiets lopen. De omgeving is niet afgezet: er staan twee politiebusjes en de school tegenover het KEC is verder gegaan met de orde van de dag.

Rianne Donders, burgemeester van Roermond.

De burgemeester van Roermond, Rianne Donders, stapt rond kwart voor één naar buiten om de pers te woord te staan.

“Het gaat goed met iedereen, maar het heeft wel impact gemaakt.” – Rianne Donders

De school biedt speciaal onderwijs aan kinderen van 0 tot 23 jaar. Op het moment van de schietpartij waren er een aantal kinderen aanwezig. De burgemeester zegt hierover: “Ik weet niet hoeveel kinderen er op het moment van de schietpartij aanwezig waren, maar ik weet dat het in de school rustig is en dat de kinderen vanmiddag geen les meer krijgen.”

De lessen gaan vanaf één uur niet meer door. Alle ouders hebben een brief gekregen en er vindt zaterdag een besloten bijeenkomst plaats.

Dit jaar hebben er zeventig schietpartijen plaatsgevonden in Nederland, maar geen enkele hiervan is in schoolverband, volgens de statistieken van moordatlas.nl. De omgeving is geschrokken, maar niet verslagen. “Tot maandag,” roept de moeder van een meisje naar een andere moeder terwijl ze lachend op de fiets stapt.

Burgemeester Donders in gesprek met de pers.