Op dit moment is het WK sportklimmen in Innsbruck bezig. Vier Nederlanders doen mee aan de wedstrijden. Als zij goed scoren dan mogen ze in 2020 aan de Olympische Spelen in Tokio deelnemen waar dan voor het eerst de discipline sportklimmen op het programma staat.

De Nederlandse deelnemers zijn Nikki van Bergen, Vera Zijlstra, Nicky de Leeuw en Jorg Verhoeven. Van Bergen doet mee aan het ‘leadklimmen’. In deze tak worden de routes die je neemt per hoogte steeds moeilijker. Degene die het verst komt, wint. Zijlstra en De Leeuw doen de discipline ‘boulderen’. Hier moet je in korte routes klimwanden opklimmen van zo’n 5 meter. De laatste klasse is ‘speed’. Daarbij moet je als snelste op een wand van 15 meter zien te komen.

Olympische Spelen
Verhoeven kan in alle disciplines uit de voeten. Hij en De Leeuw gaan niet naar de Olympische Spelen in Tokio. Zij stoppen na het WK om andere carrières te volgen. Van Bergen en Zijlstra maken wel kans om er in Japan bij te zijn. Zij moeten dan bij de twintig beste muurklimmers van dit WK komen.

Populariteit
De populariteit van het sportklimmen neemt toe. Woordvoerder van klimvereniging de Neoliet in Tilburg vertelt: “De groei is te merken aan de input van de nationale bond. De bond geeft de laatste jaren dan ook meer geld vrij. Er zijn wel degelijk ook meer mensen die de sport beoefenen maar dat is moeilijk om in cijfers te vertellen.” Jongeren doen ook steeds meer aan de sport. Zij beoefenen vooral de klasse ‘boulderen’. “’Boulderen’ is een snelle tak. Je behaalt hier snel de top omdat de muren niet zo hoog zijn. Zo heb je al gauw een succesgevoel, ook heb je maar weinig faciliteiten nodig om deze klasse te beoefenen”, vertelt de woordvoerder.