Op dit moment telt Amsterdam een recordaantal Airbnb’s in de stad. Circa 20.000 Amsterdammers bieden zo’n vakantiewoning aan. Ten opzichte van vorig jaar is dat een toename van ruim 8,5%. Niet alleen in Amsterdam is het aantal gestegen, ook steden als Den Haag en Eindhoven zijn er flink op vooruit gegaan.

De verhouding tussen toerisme en wonen wordt flink onder druk gezet door deze forse toename van Airbnb-woningen. Gemeente Amsterdam pleit er daarom ook voor dat het college van B en W met betere inzet komt voor strengere maatregelen in de stad. “Daar zijn we mee bezig”, vertelt de gemeente Amsterdam, “we proberen te regelen dat Airbnb-eigenaren hun woning slechts dertig keer per jaar mogen verhuren in plaats van zestig”.

De gemeente geeft aan dat er zeker geen sprake van een ‘haat-liefdeverhouding’ is:” Er zijn veel mensen die overlast ervaren in hun buurt vanwege vakantieverhuurders en de gemeente is van mening dat woningen ervoor bedoeld zijn om in te wonen en niet om aan te verdienen, en dat overlast van vakantieverhuur moet worden aangepakt”.

In veel Nederlandse gemeenten waar Airbnb populair is, wordt geen toeristenbelasting betaald. Zoals in Eindoven waar ongeveer zestig tot zeventig procent van de Airbnb-eigenaren geen toeristenbelasting betaalt. Een Airbnb-eigenaar in Eindhoven die anoniem wil blijven, vertelt dat hij ‘veel te veel’ aan toeristenbelasting moet afstaan. “Ik heb mijzelf nu even van de site afgehaald, omdat een vriend van mij een brief van de gemeente kreeg met een boete voor het niet betalen van zijn toeristenbelasting. Ik ga binnenkort wel weer online. Dan begin ik weer met een schone lei.” Het is voor de gemeente moeilijk hand te haven of eigenaren toeristenbelasting betalen of niet. De gemeente Eindhoven probeert nu naar aanleiding van een onderzoek van het ANG om zo Airbnb-eigenaren die nog achterstallige toeristenbelasting open hebben staan, alsnog te laten betalen voor deze kosten.