De finale van de Make-up Awards staan op het programma. Zondag 16 september staat voor de 21e keer krijgen visagisten en make-up artists een groot podium om hun kunstwerken te vertonen, maar nooit stond er zo’n groot vergrootglas op deze finale.

Afgelopen week publiceerde de organisatie van de Make-up Awards van alle finalisten een foto van hun ontwerp. Elke artiest kreeg veel positieve reacties, behalve Annemieke Tip. Haar creatie schoot bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Haar kunstwerk zou “racistisch” en “discriminerend” zijn.

Annemieke Tip

Geplaatst door De Make-up Awards op Dinsdag 4 september 2018

Aanstootgevend

Maar waarom wordt op deze foto zoveel kritiek gegeven? Frederique Janss, manager van Bureau Discriminatiezaken Kennemerland, begrijpt het wel. “Persoonlijk vind ik het geen discriminatie of blackfacing, maar ik kan me wel de reacties van sommige mensen voorstellen. Met die touwen om haar hals is het best aanstootgevend. De reacties dat het doet terugdenken aan de slavernij, snap ik dan ook wel.”

Janss wil geen stempel drukken op Tip. “Mensen mogen hier een mening over hebben, maar de bedreigingen vind ik veel te ver gaan. Ik snap dat Annemieke echt niet discriminerend wilde zijn met haar kunstwerk, maar misschien had ze uitleg moeten geven over haar keuze van haar creatie. Dan zou de commotie een stuk minder zijn geweest.”

Inmiddels heeft Tip zelf gereageerd op alle commotie.