Voor de vijftiende keer wordt de nationale sportweek georganiseerd. Van 15 t/m 29 september kan jong en oud nieuwe sporten proberen. Meer dan duizenden clubs, verenigingen en organisaties laten jou in het hele land gratis kennis maken met de sport en hun deelnemers.

Door: Carlijn van de Ven

Allerlei gemeentes verspreid door het hele land doen mee aan het jaarlijkse sportieve evenement. Zo ook het Steunpunt Aangepast Sporten. Dat brengt mensen met een beperking bij elkaar en laat ze zien dat je altijd kunt blijven sporten, ook al zit je in een rolstoel of mis je een arm. Mieke Couwenberg, coördinator van het Steunpunt, vertelt over hun activiteiten tijdens de nationale sportweek.

In het zonnetje zetten

“Ons doel is dan ook vooral om de mensen die aangepast sporten en bewegen in het zonnetje te zetten. Er is een groot aanbod voor mensen met een beperking. Er komen 22 september tien verschillende sport- en beweegactiviteiten, uit Tilburg en omgeving. Met meer dan honderd deelnemers, met óf zonder handicap, hopen we veel aandacht en respect te krijgen. Het is goed dat er zowel nationaal, als regionaal zoveel belangstelling is voor de meest uiteenlopende vormen van bewegen, vooral tijdens de nationale sportweek.”

Óók studenten
“Ik denk dat het goed is dat wij heel breed naar de maatschappij kijken en daar horen studenten zeker bij.” Op deze manier krijgen zij ook meer kennis van wat er allemaal nog kan als je een beperking hebt, volgens Mieke. “Om samen te kunnen sporten, met én zonder beperking, is natuurlijk het ultieme doel. Het zou mooi zijn als onze vereniging niet meer als álleen ‘aangepast’ wordt gezien, maar dat er variatie is. Dat je met elkaar kunt gaan sporten, of je nu wel of niet in een rolstoel zit, want dat zou geen verschil moeten maken.”

Laten verbazen
“Op de 22ste kan iedereen een bezoekje brengen aan het Pieter Vreedeplein in Tilburg. We willen de inwoners van Tilburg en omgeving laten verbazen om wat mensen met een beperking nog kunnen. Dan blijft het niet bij: ‘Oh, wat zielig om in een rolstoel te zitten’, maar zullen de mensen ook denken: ‘Wauw, wat knap wat zij nog kunnen.’”