Vrijdag 14 september, het begint voor het eerst in een lange tijd weer fris te worden in de straten van Amsterdam. Donkere, sombere wolken geven de stad een droevige sfeer. Maar de dam ziet niet veel van deze melancholie. Op de dam brandt vuur en passie. Honderden studenten komen bijeen om te protesteren tegen de nieuwe besluiten van kabinet Rutte 3 om de rente op studieleningen flink te verhogen.

“Hoe laat is het? Solidari-tijd!”

Brullen en schreeuwen

De rente moet gaten in de rijksbegrotingen opvullen. ‘De melkkoeien van de overheid’, zo voelde de studenten zich nadat D66 minister Ingrid van Engelshoven van onderwijs, cultuur en wetenschappen de veranderingen indiende. ‘De jeugd is de toekomst, en door de tekortkomingen van de overheid raken wij later financieel in de put.’ Aldus de protesterende jongeren. Landelijke Studentenvakbond-voorzitter Geertje Hulzebos liet in een interview al eerder weten dat Kamerleden op moesten passen: ‘op deze manier verliezen studenten vertrouwen in de politiek.’

“Kabinet! Asociaal! Pluk je eigen vriendjes kaal!”

De mars richting de nieuwe markt bracht veel aandacht

Het protest was door 7 verschillende organisaties opgezet: DWARS (GroenLinks jongerenfractie), Wake Up, FNV Jong, ASVA studentenunie, Jonge Socialisten in de PvdA en ROOD (SP jongerenfractie) De protesteerders hielden om 14:00 een toespraak op de dam, waar de voorzitters van verschillende jeugdpartijen een podium kregen voor een toespraak. Ook GroenLinks kamerlid Zihni Özdil en SP kamerlid Frank Futselaar waren aanwezig. Özdil wist zijn standpunt in het debat te vereeuwigen door het wetsvoorstel kapot te scheuren.

Özdil met de nieuwe wet in zijn hand

Hier een kort interview met Özdil:

Mars door Amsterdam
Nieuwsgierige Amsterdammers
‘De regering melkt ons leeg als koeien’
Stegen gevuld met studenten
Andere invalshoeken
Entertainers op de dam werden omsingeld door protesteerders
Een toekomst vol problemen