Door: Iris van Woerkom en Demi Rutten

Op 12 september opende de eerste Nederlandse carpaccio bar, in Tilburg. Bijna alles op het menu, inclusief desserts, is carpaccio. En ja, normaal gesproken denkt men vooral aan vlees als het gaat om dit bekende gerecht. De chef, Anneloes Rottier vertelde hoe ze hun menu kaart hebben uitgebreid, waarom ze toegankelijk zijn voor carnivoren, vegetariërs én veganisten en waar die passie voor carpaccio vandaan komt.

Maar eerst, voor je het halve menu thuis laat bezorgen – want ja dat kan ook – vertelde voedingscoach Ellen de Waal kort hoe gezond carpaccio, de klassieke vorm, nou eigenlijk is. Dat gerecht bestaat uit zo’n honderd gram rood vlees “als je dat te veel eet kan je daar darmkanker of obesitas van krijgen. Elke dag 100 gram rood vlees is niet heel gezond. Je darmen moeten heel veel werk verrichten om dat af te breken. Een gezonde maaltijd bestaat uit veel groente.” Volgens De Waal hangt het er vooral vanaf wat je erbij eet. “Ik vind het zeker geen fastfood, maar het is geen volwaardige maaltijd.”

Afbeelding:Brabants Dagblad