Vorige week was de finale van de US Open in het Arthur Ashe Stadium. Tennisster Serena Williams barstte tijdens de wedstrijd tegen Naomi Osaka in woede uit nadat er twee punten van haar werden afgepakt door scheidsrechter Carlos Ramos. Ze werd volgens Ramos gecoacht en sloeg gefrustreerd haar racket kapot, beide acties zijn verboden. Toen ze de scheids daarna ‘een dief’ noemde, kostte dat haar een hele game. Williams beschuldigde Ramos van seksisme.

Verhitte discussie

Bron:Wikipedia

Door de woede uitbarsting van Serena Williams laait een oude discussie op; namelijk over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het tennis. ‘’Ik heb mannen veel ergere dingen horen zeggen en die zijn niet gestraft’’, zei Williams na haar verloren finale. Ze kreeg overigens ook nog een boete van 15.000 euro.

Volgens de beroemde tennisster heeft scheidsrechter Ramos haar onrecht aangedaan. ‘’Ik vecht hier voor vrouwenrechten en voor vrouwengelijkheid. Dat ik ‘dief’ zeg en dat hij mijn game afpakt, gaf me het gevoel dat het een seksistische opmerking was.’’

Outfits

Williams kwam de afgelopen maanden meerdere keren in het nieuws vanwege de outfits die ze droeg tijdens wedstrijden. Tijdens Roland Garros in juni droeg ze een strak zwart pak. Dit verwees naar de film Black Panther. Dit pak zorgde voor een betere doorbloeding.

Bernard Giudicelli, voorzitter van de  Franse tennisbond was er minder blij mee. In het Tennis Magazine zei hij dat deze outfits niet meer worden aanvaard. ‘’We zullen dit niet langer toestaan. Je moet respect hebben voor het spel en de omgeving.’’ Williams nam niks van zijn beschuldigingen aan. Tijdens de eerste wedstrijd van de US Open droeg ze een zwarte tutu. Ook tijdens de tweede wedstrijd droeg ze een tutu, maar dan een paarse.

Bron: Daniël Peperkamp

Is de beschuldiging van seksisme terecht?

Alizé Cornet

Afgelopen weekend kwam ook het incident van de Franse tennisster Alizé Cornet weer omhoog. Tijdens haar duel tegen de Zweedse Larsson kwam ze erachter dat ze haar shirt verkeerd om had aangedaan. Ze stond daardoor héél even in haar beha op de baan. Hiervoor kreeg ze een waarschuwing. Volgens de Women’s Tennis Association (WTA) is de waarschuwing ongegrond omdat er helemaal geen regel is die zegt dat het niet mag. Mannelijke tennissers zijn bovendien regelmatig even zonder T-shirt te zien. Die werden hier in het verleden nooit voor gestraft.

Bron:Wikipedia

Hoe kijken Nederlandse tennissers tegen dit ‘tennisdebat’ aan?

De mening van pro-tennissers from De Nieuwsredactie on Vimeo.

Betty Stöve

De Nederlandse toptennisster Betty Stöve was in 1977 de eerste Nederlander die doordrong tot de finale van Wimbledon. Samen de Amerikaanse Billie Jean King streed ze in de jaren 70 al voor gelijke rechten in het tennis. Billie Jean King en Betty Stöve richtten samen de WTA op, de tennisbond voor vrouwen. ‘’Het grootste strijdpunt van het vrouwentennis in die tijd was dat we meer aandacht en gelijk prijzengeld wilden hebben’’, zegt Betty Stöve.

Billie Jean King liet zich op twitter uit na de wedstrijd tussen Serena Williams en Naomi Osaka.

Coaching

Bron:Wikipedia

Bibiane Schoofs is een professioneel tennisster met meerdere ITF-titels op haar naam.  Momenteel speelt ze een WTA-toernooi in Seoul. Bibiane zorgt er samen met haar trainer voor dat ze tijdens de wedstrijden goed voorbereid is, maar geeft ook aan dat er toch gecoacht wordt tijdens wedstrijden. ‘’Dit mag niet, maar tegenwoordig doet iedereen het. Misschien is het tijd om deze regel aan te passen of in zijn geheel af te schaffen.’’ Dit is iets waar al langer in de tenniswereld over gediscussieerd wordt. Rick Jansen is voormalig KNLTB-scheidsrechter en een tennisliefhebber. In zijn carrière heeft hij meerdere (jeugd)toernooien mogen begeleiden. Hij geeft hier zijn mening over.

Bron: Robbert Temmen

Door: Robbert Temmen, Daniël Peperkamp en Timo Akkermans