Een selfie nemen, we hebben het allemaal wel eens gedaan, of geprobeerd. Na de selfie genomen te hebben, delen we hem op social media, gebruiken we de foto als profielfoto en proberen we veel likes te krijgen. Maar wat als het nemen van een selfie en het gebruiken van social media te ver gaat?

De nieuwsredactie nam een duik in de wereld van de selfies, instagrammers, de deeldrang en de telefoon in het dagelijks leven. We spraken psychologen, social media-experts en vroegen het de mensen op straat.

Social media als geldmachine
Kirsten Jassies is Instagram expert en werkt met veel social influencers. Ze helpt hen een groter netwerk te krijgen met bijvoorbeeld grote bedrijven en ze leert de influencers hoe ze hun Instagram groot houden. Het is natuurlijk belangrijk om veel volgers te hebben online. Ook is ze schrijfster van het boek ‘Instaproof.’

Luister hier wat ze te vertellen heeft over haar Instagram ervaringen.

Dit bericht bekijken op Instagram

FEEST 🎉💓💫🌈 De papieren baby is er (zoals @toscasel het noemde) 👶🏼🤱 Ik ben er superblij mee, blader het als het kan elk uur even door 😬 Officiële lanceringsdatum is 4 september, maar als je op @showupevent komt op 2 of 3 september kun je hem al eerder in je bezit hebben, daar is de speciale voorverkoop! Instapartner in crime èn mede-auteur @joycenafzger maakte de foto van mij in de @thestreetfoodclub waar we dolgraag de #boeklancering willen houden begin september. Of wordt het de winkel van Sissyboy, die het boek ook gaat verkopen? Maar, één ding is zeker: er komen inspirerende sprekers èn het wordt een Instaproof locatie! Gesigneerd exemplaar? Laat je emailadres achter op justk.nl/instaproof

Een bericht gedeeld door Kirsten • Social Media Expert (@kirstenjassies) op

De Nieuwsredactie heeft een enquête gemaakt over influencers, social media en telefoongebruik. Zij gaven soms verbazende antwoorden. Check ze in dit artikel!

Alhoewel influencers over het algemeen op Instagram zitten, gebruiken onze ondervraagde Facebook het vaakst. Wel valt op dat 25-plussers meer op Facebook zitten dan de mensen onder 25. Die gebruiken over het algemeen meer Instagram.

Tourists of Amsterdam
De toeristen in Amsterdam gebruiken over het algemeen meer Instagram. Zij vertellen je waarom zij foto’s maken voor het IAMsterdam-teken en wat ze ermee gaan doen. Meet the tourists of Amsterdam.

Why are you taking pictures infront of the IAMsterdam sign?

Als de deeldrang een obsessie wordt
Maar is Instagram eigenlijk wel zo goed voor je? Iedereen laat zijn rooskleurige leventje zien op Instagram en Facebook, deelt zijn grappige verhalen op Twitter of verstuurt een blije selfie op Snapchat. Waarom doen we dit? Mediapsycholoog Mischa Coster en mediapsychiator Bjarne Timonen vertellen waarom.

?

Verslaafd?
Verslaafd is natuurlijk een groot woord, maar er treden al wel signalen op bij mensen van een telefoonverslaving. Misschien zijn we het allemaal wel een beetje? De uitkomsten van de enquête geven wel aan dat een groot deel van de ondervraagde al wel denken dat zij verslaafd zijn.

Er is nog te weinig onderzoek gedaan om echt zeker te zijn van een verslaving, maar de kans is er dat we over een aantal jaar wel allemaal met een flinke verslaving rondlopen. We kunnen tegenwoordig namelijk niet meer met of zonder de smartphone, want het is toch zo’n handig ding met zoveel mogelijkheden. Maar misschien moeten we binnenkort toch maar weer allemaal een Nokia met Snake erop gaan kopen…