Het wordt studenten steeds moeilijker gemaakt. Het leenstelsel is ingevoerd, rentes gaan omhoog en studentenkamers worden duurder.

Door Iris van Woerkom en Anne van Egeraat

Er heerst een groot tekort aan studentenkamers. Volgens Duwo zal dit tekort groter worden als hier niets aan wordt gedaan.

Studentenkamers Groningen from Anne van Egeraat on Vimeo.

Het leenstelsel

Dankzij de stijgende prijzen van de studentenkamers zijn studenten sneller geneigd om te lenen. Een deel hiervan leent maximaal om maandelijks rond te kunnen komen.

Pas op, geld lenen kost geld. Dat is iets wat studenten steeds meer beginnen te voelen. Van een hypotheek waar moeilijk aan te komen is na de studie en een dringend kamer te kort, tot rentes van leningen die omhoog gaan. Het lijkt allemaal niet makkelijker te worden, maar ze laten zich niet als makke lammetjes naar de slacht brengen.

Tientallen studenten verzamelden zich op 14 september in Amsterdam om te protesteren tegen het plan van D66-mininster Van Engelshoven om de studenten meer rente te laten betalen op hun studielening. Julia Matser, voorzitster van DWARS, de jongeren afdeling van GroenLinks, was onderdeel van de organisatie van het protest. “De verhoging van de rente is absurd. De belofte van de 0% rente is niet nagekomen.”

Toch zegt ze dat DWARS het oude StuFi stelsel niet terug wil. Een ander stelsel, zonder schulden en met studietaks die afhangt van het aantal maanden dat je studeert. “het leenstelsel werkt wel,voor de overheid maar je ziet dat steeds meer mensen niet meer durven te studeren,” volgens Matser gebeurd dat vooral bij kinderen van gezinnen die minder te besteden hebben. “Voor hen wordt het steeds meer een gok.”

Een hypotheek afsluiten

Maar wat zijn nou de gevolgen van een lening? Je totale schuldbedrag heeft invloed op de hypotheek die je later misschien wel wilt aanvragen. Een aantal studenten vertellen hoe zij hier over denken.

Hypotheekadviseur Paul Verhoeven van Huis & Hypotheek legt uit dat een gemiddeld verdiener zonder studieschuld een hypotheek aan kan vragen van ongeveer 153.000 euro. In dit audiofragment vertelt hij hoeveel minder je krijgt wanneer je een schuld hebt.

Anne van Egeraat