Carlijn van de Ven en Bas van Krugten

Depressie: het is een woord dat je steeds vaker lijkt te horen. Maar liefst 3,4 procent van de jongeren heeft te maken met een ernstige depressie. Er wordt steeds meer aandacht gegeven aan deze dip. Zo komen er steeds originelere oplossingen naast gesprekjes met psychologen en bezoekjes aan klinieken.

Onlangs zijn de opnames geweest voor de film ‘Noah’. Deze film, door de regisseuse Karima el Bajaj, brengt het leven van de 9-jarige depressieve Noah in beeld. “Ik denk dat er nog veel te leren is over depressies bij kinderen. Ouders kunnen het moeilijk aanvaarden wanneer hun kind in zo’n dip zit. Vaak worden er excuses gemaakt als: ‘Ach, het is gewoon een verlegen kind’, aldus el Bajaj.”

De regisseuse vertelt zoveel mogelijk vanuit het perspectief van het 9-jarige kind te hebben gefilmd. “We hebben daarom bewust gekozen voor weinig cast, zodat de volledige focus ligt op het échte leven van Noah.” Karima vertelt erg trots te zijn op de hoofdrolspeler Jarne Heylen, die het leven van Noah vertolkt. “Het is zijn eerst hoofdrol in een film, maar hij kon zich al snel inleven in het karakter.”

Jaak Poncelet, directeur van het psychiatrisch centrum Asster, begeleidde de uitwerking van deze film. “Karima contacteerde ons als psychiatrisch centrum en natuurlijk wilden we hier aan meewerken.” Poncelet geeft aan dat ze alle vlakken van preventie tegen depressie graag ondersteunen. “Depressie bij jongeren komt ontzettend vaak voor, maar het probleem is dat het vaak wordt ontkend. Met deze film willen we ouders, opvoeders en leerkrachten graag kennis laten maken met de kenmerken van eventuele depressie.”

Eind november komt de film uit, hoopt Karima. Ouders en kinderen zijn erg enthousiast, zeker omdat er normale schoolgaande kinderen worden gebruikt voor de opnames. “Via jeugdbeweging en scholen hebben we gelukkig veel medespelers kunnen bemachtigen”, aldus Jaak.

Dat er tegenwoordig meer aandacht wordt besteed aan depressie is niet gek. Wanneer je de cijfers van 2014 vergelijkt met de cijfers van 2017, is het aantal kinderen met een depressie meer dan verdubbeld.

Veel jongeren trekken te laat aan de bel. Lita Duskeviciu, kindercoach, geeft aan hoe je aan jezelf kunt merken dat je in een depressie raakt. Jolien Mahler, studiecoach voor kindercoaches, legt uit wat een kindercoach voor je kan doen.

Er zijn veel mogelijkheden om iemand te steunen tijdens een depressie. Iedereen verwerkt het op zijn eigen manier. We spraken twee ervaringsdeskundigen. Tim en Rianne: zij vertellen graag hun verhaal om anderen een idee te geven hoe je je in een depressie voelt.